Webmail

Webmail je servis koji omogućava pristup elektronskoj pošti iz programa za pretraživanje interneta (na primer Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Safari, Internet Explorer...) sa bilo kog računara koji ima pristup internetu. Napomena: ukoliko se prijavljujete na webmail sa računara čija bezbednost je upitna, rizikujete da Vaša lozinka bude kompromitovana. Na bezbednost možete pozitivno uticati izborom i ažuriranjem (snimanjem najnovije verzije) web pretraživača i redovnim korišćenjem i ažuriranjem antivirusnog programa.

 

 

Prečica za webmail na sajtu PMF

Kliknite na ikonicu koverte koja se nalazi u gornjem desnom uglu Kliknite na ikonicu koverte koja se nalazi u gornjem desnom uglu

Nakon što kliknete na "kovertu", pojaviće se dve nove ikonice, i svaka je prečica ka jednom od korisničkih okruženja za prikaz elektronske pošte. Izbor okruženja zavisi isključivo od ličnih sklonosti i navika korisnika.

U slučaju da prvi put otvarate webmail stranicu u programu za pretraživanje interneta iz kog pristupate, potrebno je podesiti sertifikate. To je dovoljno učiniti samo jednom, i ukoliko sertifikati ne budu ručno obrisani, podešavanja će ostati trajno aktivna.

 

 

Podešavanje sertifikata u programu Mozilla Firefox 9

 

 

U dijalogu koji se pojavi, kliknite na I understand the risks a zatim na Add Exception.

 

 

U novom dijalogu kliknite na dugme Confirm Security Exception i time je podešavanje sertifikata za program Mozilla Firefox 9 završeno.

 

 

 

Podešavanje sertifikata u programu Internet Explorer 8

 

U dijalogu koji se pojavi kliknite na Continue to this website, i time je podešavanje sertifikata u programu Internet Explorer 8 završeno.

 

 

Podešavanje sertifikata u starijim/novijim verzijama Mozilla Firefoxy i Internet Explorera ili u drugim programima za pretraživanje interneta teče slično.

 

 

Prijavljivanje na Webmail

 

U polje za korisničko ime potrebno je uneti punu email adresu (zajedno sa nastavkom za domen koji ide posle znaka @).

 

Prijavljivanje na roundcube

 

Prijavljivanje na SquirrelMail