VIJUGE BOLJE RADE NA 5000 METARA

   Bračni par profesora algebre novosadskog PMF-a, dr Andreja Tepavčević i dr Branimir Šešelja, ima zaista zanimljiv hobi – planinarenje po najvišim svetskim vrhovima. Bili su već u pohodima na Kilimandžaro,  Atlas, na više vrhova preko 4000m u Alpima, na Gross Glockner, Musalu, Olimp… Osim visine, na tim vrhovima susreću se sa snegom i glečerima, pa im je često potrebna i specijalna alpinistička oprema. Na putešestvijama im društvo pravi ćerka srednjoškolka. Na put kreću u svojoj organizaciji, osim na vrhove za koje se zahteva putovanje sa vodičem.
    

   Profesor Šešelja je maratonac rekreativac, te mu i taj hobi pomaže u pripremama za planinarenje po ozbiljnim svetskim vrhovima. I profesorka Tepavčević je rekreativka dugoprugašica, i zajedno sa suprugom redovno vežba penjanje na steni (climbing), jer su takve veštine veoma važne pri usponima.
    

   Zanimljivo je da su se zimus našli u nevremenu koje je pogodilo Vojvodinu i shvativši da će čekati celu noć da se put očisti, odlučili su da prepešače od Bačke Topole do Vrbasa po snegu do pojasa. I naravno uspeli.


Hrane se vegetarijanski, bave se biciklizmom i u svom telu čuvaju zdrav duh. Bar jednom nedeljno odlaze na duge pešačke ture po Fruškoj Gori, uživajući u prirodi i stičući neophodnu kondiciju.
     

   Plan za ovo leto im je penjanje na Damavand, najviši vrh Irana (oko 5600m), kao i na nekoliko vrhova u Alpima (Dolomiti, Matterhorn). Pored stalnih kondicionih tura i alpinističkih vežbi na steni, obaviće i neophodne aklimatizacione pripreme penjanjem na neke vrhove od 3000m (Musala, Vihren u Bugarskoj).


   Da ovakve aktivnosti stvarno doprinose kreativnosti i intelektualnom  razvoju, potvrđuje i naučni status ovo dvoje profesora, koji su svrstani u najvišu naučnu kategoriju (A1) po kriterijumima Ministarstva za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj. U naučnoj saradnji ovih profesora prepliću se navedene aktivnosti. Na primer, sa kolegom Jorgeom Himenezom iz Gijona (Španija) imaju stalnu naučnu saradnju, više objavljenih radova u časopisima najviše kategorije. Pored toga, zajedno su osvojili vrh Naranjo de Bulnes,  (Picos de Europa  2519m, Španija), na koji se može popeti samo uz pomoć ozbiljne alpinističke tehnike.         

Porodica Šešelja Tepavčević Porodica Šešelja Tepavčević