Tijana na TEDx - u

O TED-u

TED je neprofitna organizacija posvećena "idejama vrednim širenja". Počela je kao četvorodnevna konferencija u Kaliforniji pre 25 godina, i prerasla je u to da pruža podršku idejama koje menjaju svet, sa nekoliko inicijativa. Godišnja TED konferencija poziva glavne svetske mislioce i aktiviste da održe govore u trajanju od 18 minuta. Ti govori su zatim postavljeni na TED-ovu veb stranicu (TED.com) i dostupni su svima, besplatno.

Kao TED-ovi govornici nastupali su i Bil Gejts, Al Gor, Džejn Gudal, Elizabet Gilbert, Sir Ričard Brenson, Nandan Nielkani, Filip Stark, Ngozi Okonjo-Iweala, Izabel Alende i premijer Ujedinjenog Kraljevstva Gordon Braun. Godišnja TED konferencija se održava u Long Biču u Kaliforniji, sa penosom uživo u Palm Springsu; TEDGlobal globalna konferencija se održava svake godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, prethodno se održavala na Oksfordu, a sada se održava u Edinburgu.

TED je osnovao godišnji "TED Prize" gde izuzetni pojedinci koji imaju želju da promene svet dobijaju priliku da svoje ideje sprovedu u akciju. "TEDFellows" program pomaže svetskim inovatorima sa idejama koje menjaju svet da postanu deo TED zajednice i da uz njegovu pomoć pojačaju uticaj njihovih neverovatnih projekata i drugih aktivnosti.

"TEDxYouth@ISB" konferencija za cilj ima proširenje inovativnih i kreativnih ideja, kao i talenat i posvećenost srpskog naroda - i onih koji su Srbiju učinili svojim domom. Ovo nije tipična konferencija. "TEDxYouth@ISB" uključuje prezentacije iz svih polja, doba i porekla, a ovogodišnja tema je "Mladi grade budućnost" ("Youth Building the Future").

Tijana Prodanović, docent na astronomiji Departmana za fiziku, održala je 20. novembra predavanje u oviru TEDxYouth-a ove godine, koje možete pogledati ovde.