SVETSKA NEDELJA SVEMIRA - LANSIRANJE RAKETE

Nedavno otkriće da na Marsu ima vode, uliva nadu i za moguće postojanje nekog oblika života. Naravno, bez istraživanja svemira i svemirskih tehnologija mnoga dosadašnja otkrića bi i dalje bila velika tajna za nas….

 

         Ove godine se po petnaesti put u svetu i šesti put u Srbiji, od 4. do 10. oktobra, održava manifestacija Svetska nedelja Svemira (World Space Week). Studenti smera Astronomija sa astrofizikom Departmana za fiziku, novosadskog PMF-a i raketarsko društvo Mach V, ovu nedelju obeležiće malim doprinosom u razvoju raketnog modelarstva i lansiranjem dvostepene rakete. Lansiranje je zakazano za subotu 10. oktobar na aerodromu Čenej, u 11h.

 

        Raketarsko drustvo "Mach V" neformalno postoji više od godinu dana, a cilj je istraživanje i razvoj raketnih tehnologija, kao i popularizacija raketnog modelarstva. Članovi društva sami dizajniraju i izrađuju sve delove raketa, osim motora. Lansirana će biti dvostepena raketa, dizajnirana tako da odbaci jedan svoj deo nakon dostizanja određene visine i nakon toga se vine do visine od 500 metara.

 

        Pre petnaest godina Stetsku nedelju Svemira je činilo samo nekoliko sporadičnih događaja.

Međutim, popularnost ove manifestacije stalno raste, tako je je prošle godine bilo organizovano 1.400 događaja u 80 zemalja, na svim kontinentima (čak i na Antarktiku).

 

        Generalna Skupština UN je proglasila Svetsku nedelju Svemira 1999. godine. Datumi početka i kraja Svetske nedelje Svemira su odabrani u čast lansiranja prvog veštačko satelita Sputnjik 1, 4. oktobra 1957. i stupanja na snagu međunarodnog dogovora o korišćenju Svemira 10. oktobra 1967. godine. Sprovođenje Svetske nedelje Svemira je pod vođstvom UN Komiteta za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) i UN Kencelarije za poslove svemira (OOSA) smeštenog u Beču, Austrija. World Space Week Asocijacija (WSWA) je osnovana 1981. godine i jedna je od najstarijih svetskih obrazovnih organizacija o Svemiru. Danas je ona ponosni partner Ujedinjenih nacija u organizaciji Svetske nedelje Svemira na globalnom nivou.

 

Kako izgleda poster ovogodišnje Nedelje Svemira, možete videti ovde http://www.worldspaceweek.org/media/poster/