BUDITE KUM NEKOJ ZVEZDI

Konkurs “NameExoWorlds” otvoren za javno glasanje

 

Glasajte za vaše omiljeno ime sa liste imena odabranih od strane MAU!

 

Konkurs ImenujEgzoSvetove (eng. NameExoWorlds) organizovan od strane Međunarodne astronomske unije (MAU), ulazi u svoju istorijsku završnicu. Javno glasanje za imena, počelo je 12. avgusta 2015.

Treba odabrati imena za EgzoSvetove - 20 planetarnih sistema koji se sastoje od 15 zvezda i 32 vansolarne planete!

 

Iako ljudi daju imena nebeskim telima već vekovima, Međunarodna astronomska unija je autoritet zadužen za zvanično imenovanje ovih tela. Konkurs “ImenujEgzoSvetove”, ne samo što po prvi put pruža priliku javnosti da imenuje neke vansolarne planete, već daje i mogućnost davanja imena zvezdama,  prvi put posle nekoliko vekova. Među objektima odabranim za imenovanje je 20 zvezda sa vansolarnim planetama koje oko njih orbitiraju.

 

Astronomska udruženja i neprofitne organizacije iz 45 zemlje, dale su 247 predloga za imena ovih 20 EzgoSvetova. Za ove predloge se sada može glasati na internet stranici NameExoWorlds[1]. Ceo spisak EgzoSvetova može se naći ovde[2] i on uključuje i jednočlane i višeplanetske sisteme.

 

Informacije o predloženim imenima za 20 zvezda domaćina, zajedno sa porukama nekih od naučnika koji su ih pronašli dostupni su ovde[3] . Za učešće nije potrebna registracija, međutim svaki uređaj (kompjuter ili smartfon) mogu da glasaju samo jednom, za svaki od 20 sistema. Sva uputstva o načinu glasanja mogu se naći ovde[4].

 

Udruženja i neprofitne organizacije čiji predlozi budu izglasani kao pobednički, dobiće plaketu i biti u mogućnosti da predlože ime za malu planetu (pri čemu naziv mora biti u skladu sa pravilima davanja naziva malim planetama).

 

Lisa Kalteneger sa Kornel univerziteta je zvanično otvorila ovaj konkurs i dala prvi glas u sklopu javne ceremonije XXIX Generalne skuštine[5] Međunarodne astronomske unije u Honululuu, na Havajima. Ceremonija je, zahvaljujući NASA-inoj podršci, ispraćena i specijalnim "gostovanjem" astronauta Skota Kelija, koji se trenutno nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

 

Možete glasati ovde[6].

 

Konkurs se zatvara u 23:59 UTC, 31. oktobra 2015 godine.

Više informacija

MAU je međunarodna astronomska organizacije sa više od 10 000 profesionalnih astronoma iz više od 90 zemalja. Njena misija je da promoviše i štiti astronomiju kao nauku u svim aspektima, u sklopu internacionalne saradnje. MAU je i međunarodno-prepoznat nadležni organ za dodelu naziva nebeskim telima i njihovim karakterističnim objektima na površini.

 

Kontakt

Tijana Prodanović

Nacionalna kontakt osoba sa popularizaciju pri MAU

Univerzitet u Novom Sadu, Srbija

Tel: +381 21 459 2811

Email: prodanvc@df.uns.ac.rs

 

 [1] http://nameexoworlds.iau.org/

[2] http://nameexoworlds.iau.org/exoworlds

[3] http://nameexoworlds.iau.org/exoworlds

[4] http://nameexoworlds.iau.org/exoworldsvote

[5] http://astronomy2015.org/

[6] http://nameexoworlds.iau.org/exoworldsvote