PLANETA 9

DA LI ĆE DEVETA PLANETA UNETI NEMIR U SVEMIR

 

Naučnici, Konstantin Batigin i Majkl Braun sa kalifornijskog Tehnološkog Instituta (CalTech) su  10. januara ove godine objavili u astronomskom naučnom časopisu rezultate svog istraživanja, u kojem iznose dokaze o postojanju velike devete planete na periferiji Sunčevog sistema.

 

Iako su spekukacije o ovoj planeti počele još pre dve godine, kada je druga grupa naučnika primetila čudno ponašanje, odnosno kretanje nekoliko patuljastih planeta (tzv. Kojperovih objekata, čiji je najpoznatiji predstavnik Pluton, kao bivša deveta planeta) koje bi se moglo objasniti postojanjem još jednog velikog tela, još jedne velike planete. Naime, ta velika planeta svojim gravitacionim uticajem remeti kretanje drugih manjih tela, tako da se ona grupišu u posebnom mestu Sunčevog sistema što skoro nikako ne može da se desi slučajno.

 

Mada su u prvi momenat sumnjali u njeno postojanje, detaljnije analize koje su sproveli, uverile su Batigina i Brauna da je postojanje planete “Devet” najverovatniji uzrok ovim čudnim kretanjima patuljastih planeta. Ukoliko postoji, planeta “Devet” je 10 puta masivnija od Zemlje, nalazi se mnogo dalje od bilo koje poznate planete, toliko daleko da je u svojoj najbližoj tački Suncu, tek na oko 4 puta većoj udaljenosti od Sunca nego što je Pluton udaljen i na oko 200 puta većoj udaljenosti od Sunca nego što je to Zemlja. Jedna godina, odnosno jedan obilazak oko Sunca, bi na ovoj planeti trajalo između 10.000-20.000 godina.

 

S obzirom na to da planete ne emituju, već samo reflektuju sunčevu svetlost, teško ih je uočiti kada su tako daleko i jako male, te će  najbolje šanse da ovu planetu “ugleda” imati veliki LSST teleskop u Čileu, koji treba da počne sa radom početkom sledeće decenije. 

 

Otkriće nove planete i pre nego što se ona ugleda nije novina za astronome - osma planeta sunčevog sistema, Neptun, otkrivena je 1781. godine tako što su francuski naučnik Leverije i britanski naučnik Adams uočili da se sedma planeta sunčevog sistema, Uran, kreće nepravilno i to tako kao da na nju svojom gravitacijom utiče još neko, do tada neviđeno telo, još neka planeta. Ispostavilo se da su Leverije i Adams bili u pravu, a tek treba da vidimo da li će to biti i Batigin i Braun i da li će sunčev sistem ipak dobiti devetu planetu.

 

 

Više informacija

http://www.nature.com/news/evidence-grows-for-giant-planet-on-fringes-of-solar-system-1.19182

 

Text:

dr Tijana Prodanović, vanredni profesor na Departmanu za fiziku, Katedra za astrofiziku

Kontakt telefon: +381 21 459-368

E-mail: prodanvc@df.uns.ac.rs