Kako je bilo u Noći muzeja na PMF-u

Prošle godine, prvi put, u okviru manifestacije Noć muzeja je organizovana izložba "Once upon a byte" koja je probudila veliko zanimanje Novosađana i proglašena je jednom od najinteresantnijih.

           

Ove godine, PMF je prvi put bio domaćin jedne izložbe u okviru manifestacije Noć muzeja, a u pitanju je postavka sa naslovom "Once Upon a Byte: FP(S) Edition", čija je tema bila razvoj pucačkih igara iz perspektive prvog lica, uz demonstraciju naslova koji se smatraju "pradedama" današnjih FPS-ova.

 

Prikazano je kako su izgledale prve igre ovog tipa, kako se tokom godina razvijao 3D prikaz simuliranog sveta i kako je taj svet postajao sve realniji. Igre će se prikazivati na računarima iz tog vremena, kako bi posetioci imali što realniju sliku kako je to nekada izgledalo.


Ova interesantna izložba je privukla preko hiljadu posetilaca, zaljubljenika u kompjutere i komjuterske igrice.


Organizatori izložbe su "Once Upon a Byte", neprofitno i nekomercijalno udruženje čija je osnovna uloga prikupljanje i očuvanje starih kućnih računara, računarske opreme i literature i njihovo prikazivanje i demonstracija rada, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog PMF-a i Katedra za primenjene računarske nauke novosadskog FTN-a.