Fame Lab 2012

British Council i Radio-televizija Srbije pozivaju mlade naučnike, studente i istraživače u oblasti prirodnih i tehničkih nauka da se prijave za „Laboratoriju slavnih“ (FameLab), šesto izdanje međunarodnog takmičenja za izbor najboljeg mladog komunikatora nauke u Srbiji. Rok za prijavljivanje je 7. mart.

 

„Laboratorija slavnih“ je takmičenje namenjeno mladim ljudima (18-35 godina) koji studiraju ili rade u oblasti prirodnih, tehničkih nauka ili matematike i imaju ideju kako da u samo 3 minuta, na zabavan, jednostavan  i originalan način, objasne neki naučni koncept pred stručnim žirijem, publikom u studiju i TV kamerama. Izlaganje treba da bude naučno ispravno, ali i razumljivo za publiku koja se ne bavi naukom. U nekoliko jednostavnih reči, za uspešnu prezentaciju u „Laboratoriji slavnih“ potrebni su – kvalitetan sadržaj, jasno izglaganje i harizma takmičara.

 

Pobednik „Laboratorije slavnih“ će predstavljati Srbiju na međunarodnom FameLab finalu koje se tradicionalno održava u junu mesecu u britanskom gradu Čeltnemu. Pored toga, za sve finaliste obezbeđen je trodnevni trening u oblasti komunikacije nauke, koji će održati Malkolm Lav, producent brojnih BBC-jevih dokumentaraca, a najbolji takmičari osvojiće i vredne novčane nagrade.

 

Od 2007. godine, od kada se se ovo takmičenje održava u Srbiji, finalisti „Laboratorije slavnih“ su aktivno učestvovali na domaćim, evropskim i svetskim festivalima nauke, ostvarili uspešnu saradnju sa inostranim naučnim institutima, postali TV lica i afirmisali se kao mladi naučnici u različitim oblastima.

Takođe, naši takmičari su ostvarivali zapažene uspehe na međunarodnom finalu FameLab-a – 2008. godine Tijana Prodanović, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, osvojila je drugo mesto, a naredne, 2009. godine, Mirko Đorđević, tada apsolvent molekularne biologije iz Beograda, osvojivši prvu nagradu, poneo je titulu najboljeg komunikatora nauke.

Prošle godine, Mariana Jaškov, studentkinja III godine na Departmanu za fiziku PMF-a je osvojila prvo mesto u Srbiji.

 

Takmičenje „FameLab“ širom sveta organizuje British Council u saradnji sa Festivalom u Čeltnemu. U Srbiji, British Council organizuje „Laboratoriju slavnih“ u saradnji sa RTS-om.

 

KAKO SE PRIJAVITI?

Zainteresovani kandidati treba da pošalju svoje prijave na communications@britishcouncil.rs najkasnije do 7. marta. Više informacija o uslovima konkursa, kao i formular za prijavljivanje nalaze se na www.britishcouncil.rs/famelab

 

INFO DAN

Svi zainteresovani kandidati mogu da se upoznaju sa nekadašnjim finalistima takmičenja, predstavnicima British Council-a, RTS-a i Centra za promociju nauke, kao i da saznaju više o mogućnostima koje „Laboratorija slavnih“ pruža u svetu nauke na Info danu koji će se održati u petak, 24. februara u Centru za promociju nauke od 15h. Prijavljivanje učesnika za Info dan je obavezno i dostupno na adresi www.britishcouncil.rs/famelab.

 

KONTAKT ZA MEDIJE

Miloš Nešović, British Council
063/7231-456, milos.nesovic@britishcouncil.rs

famelab_2011.png famelab_2011.png