Bubble Cup v.5!

MDCS takmičenje u programiranju, Bubble Cup, došao je do svoje pete verzije. Prva faza takmičenja počela je 1. aprila 2012. i trajaće mesec dana. Druga runda predviđena je za maj, a finale će se, kao i do sada, održati u Beogradu, u prostorijama Računskog centra, na jesen.

 

Bubble Cup je timsko takmičenje (tri takmičara u timu) u rešavanju algoritamskih problema namenjeno studentima i srednjoškolcima u Srbiji i regionu. Cilj takmičenja je popularizacija programiranja među mladima i poboljšanje uspeha ekipa naše zemlje na međunarodnim takmičenjima, tipa ACM i sličnim.

 

Takmičenje organizuje Informaciono društvo Srbije, a glavni pokrovitelj i organizator tehničkog dela takmičenja (osmišljavanje zadataka, realizacija takmičarskog sistema, vebsajta itd.) je Microsoft Development Center Serbia (http://www.microsoft.com/serbia/mdcs/).

 

Takmičenje je organizovano tako da se sastoji iz ukupno tri runde, u kojima se takmiče ekipe sastavljene od najviše tri člana. Prve dve runde su kvalifikacione i izvode se online, preko sajta takmičenja, www.bubblecup.org. Najbolje ekipe se takmiče uživo – u septembru organizujemo susret u Računskom centru ETF, gde se tokom pet časova rešavaju algoritamski zadaci, u razvojnom okruženju i programskom jeziku po izboru. Finale traje praktično dva dana – s obzirom da su mnoge ekipe van Beograda, a neke i iz regiona (Rumunija, Hrvatska...), prvo veče je organizovan dolazak i isprobavanje sistema za takmičenje, a drugog dana se održava samo takmičenje, nakon kojeg organizujemo razgledanje Razvojnog centra Majkrosofta i projekata koji se tamo implementiraju. Te večeri se organizuje dodela nagrada i pobednička žurka.

 

Samo on-site finale takmičenja izuzetno je zanimljivo i uzbudljivo – takmičari za svaki rešen zadatak dobijaju po jedan balon ispunjen helijumom vezan za njihove šolje (bubble cups), koje su postavljene na stolovima, a preko Live Score sistema takmičari znaju na kojoj se poziciji trenutno nalaze i kakve su im šanse za pobedu.

 

Više informacija pogledajte na sajtu takmičenja, http://www.bubblecup.org.