TRADICIONALNI SKUP POSVEĆEN KVALITETU VODA - WATER WORKSHOP 2013

 

Već po tradiciji, početkom septembra Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine novosadskog PMF-a organizuje radionicu "Kvalitet voda", koja je jedna od vodećih konferencija  u zemlji iz oblasti kvaliteta vode za piće, upravljanja kvalitetom i vodosnabdevanjem uopšte, upravljanja otpadnim, površinskim vodama i sedimentom i već godinama okuplja velik broj učesnika kako iz zemlje tako i iz inostranstva. Ove godine u organizaciji učestvuju i Univerzitet u Novom Sadu, Centar izvrsnosti za hemiju okoline i procenu rizika, Udruženje za unapređenje zaštite životne sredine "Novi Sad" i IPA projekti MATCROSS i ARSENICPLATFORM.

               

Skup se svečano otvara 3. septembra u 9.30 časova u amfiteataru A1, Departmana za biologiju i ekologiju, Trg Dositeja Obradovića 2, Novi Sad, a traje do 6. septembra 2013. godine. Predavači će biti i profesori sa Univerziteta u Segedinu i Budimpešti, Eötvös József koledža iz Baje (Mađarska), Univeziteta u Greenwich-u i Aberdeen-u (UK) i UNESCO-IHE instituta iz Delfta (Holandija)."

 

Ovogodišnji, sedamnaesti po redu Water Workshop je i ovaj put u organizaciji profesora dr Bože Dalmacije, eminentnog stručnjaka iz oblasti vodosnabdevanja i zaštite voda. Rad u okviru ove radionice će se kao i predhodnih godina odvijati kroz niz predavanja na definisane centralne teme radionice, okrugle stolove sa popularnim i inovativnim sadržajima na temu vode i laboratorijskim radom uz prezentovanje i rad na najsavremenijim instrumentima koji se koriste u analizi voda.

Centralne teme ovogodišnjeg Water Workshop-a su:

 

  • "KVALITET RESURSA VODE ZA PIĆE SA POSEBNIM OSVRTOM NA SISTEM VODA/SEDIMENT",
  • "PROBLEMI I REŠENJA U VODOSNABDEVANJU I OBRADI OTPADNIH TOKOVA SA POSTROJENJA ZA PRIPREMU VODE ZA PIĆE",
  • "ANALIZA VODE ZA PIĆE, PRIRODNIH I OTPADNIH VODA",

 

Dodatni podaci o problematici


Zagađeni vodotoci. Merenja u toku poslednjih 30 godina na oko 160 mernih mesta (profila) pokazuju da je kvalitet površinskih voda u Republici Srbiji bio na nivou zahtevanih klasa samo na 15 profila (ispod 10% ukupnog broja). Na samo 2,5% merenih profila kvalitet vode omogućuje njeno višenamensko korišćenje. Na svim ostalim stanicama vodotoci su povremeno ili stalno izvan klase propisane Uredbom o kategorizaciji vodotoka. Broj profila na kojima je bakteriološko zagađenje iznad norme vrlo je visoko (137 mernih mesta), tj. oko 85% od svih posmatranih, što je posledica ispuštanja neprečišćenih otpadnih voda.


Problem vodosnabdevanja. Problem pojave arsena u podzemnim vodama i vodi za piće, akcentiran tokom proteklih godina, na žalost još uvek nije rešen na teritoriji AP Vojvodine. I dalje se preko 40% stanovništva (područje Bačke i Banata, oko 800.000 stanovnika) snabdeva sa vodom koja sadrži više od 10 mg/l arsena koliko je dozvoljeno prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl.list SRJ 42/98). U većini slučajeva koncentracija arsena u vodi za piće se kreće od 50-100 mg/l, ali ima i opština kao što je Zrenjanin gde se koncentracija arsena u vodi za piće kreće od 150-250 mg/l. Na žalost, većina vodovoda u Vojvodini (sem subotičkog) ne poseduje tehnologije za uklanjanje arsena iz podzemnih voda, te je sadržaj arsena u vodi za piće na većem delu teritorije AP Vojvodine iznad dozvoljenog.