Srpski i mađarski naučnici u borbi protiv rezistentnih bakterija

Projekat naših i mađarskih naučnika u okviru IPA programa prekogranične saradnje bavi se bakterijama koje su otporne na lekove

 

 

            Nekontrolisana upotreba antibiotika dovela je do mutacija i rezistencije bakterija, te infekcije izazvane ovim bakterijama moraju biti lečene na drugačiji način. Nauka radi na otkrivanju novih antimikrobnih agenasa, koji u skladu sa savremenim trendovima treba da budu prirodni, efikasni i da ne štete okolini.

 

            Projekat "Novi prirodni antimikrobni agensi za kontrolu patogenih bakterija" predstavljen prošle godine, bliži se kraju i tim se povodom u Novom Sadu 25. i 26. jula održava radionica u okviru koje će, između ostalog, biti prikazani rezultati. Konferencija kojim se projekat svečano završava, biće održana naredne nedelje u Segedinu.


            Svečano otvaranje skupa je 25. jula u kongresnoj sali hotela „Leopold I" na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, u 10.30 sati.

 

Na radionici će biti prezentovano više od 30 radova kroz usmena izlaganja i postere, sa više od 100 autora iz 16 različitih zemalja. Od brojnih planiranih predavanja, posebno izdvajamo plenarno predavanje prof. dr Andrzeja Gorskog, potpredsednika Poljske akademije nauka. Uvodni govor imaju dr Petar Knežević, menadžer projekata sa Departmana za biologiju i ekologiju novosadskog PMF-a i dr Gabor Rakhely, vođa tima sa Departmana za biotehnologiju segedinskog Univerziteta.

 

            Ukupna vrednost projekta je 200.000 Eur, a zadaci naučnika su kreiranje i primena novih mikrobioloških, toksikoloških i molekularnobioloških metoda koje će biti koriščene u ovakvim istraživanjima u budućnosti. Pored dobijanja podataka koji su od neprocenjive važnosti sa naučnog aspekta, projekat je obezbedio osnove za lakšu komercijalizaciju novih, prirodnih, efektivnih i za upotrebu bezbedinih antimikrobnih agenasa u ove dve regije, u cilju poboljšanja kvaliteta života građana.           

           

Najljubaznije molimo medijske kuće da svoj dolazak potvrde do četvrtka, 24.7.2014. u 11.00h na pr@pmf.uns.ac.rs zbog planiranja protokola.