Poziv na svečanost povodom dodele diploma I generaciji strukovnih optometrista

Na Departmanu za fiziku novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta od pre 4 godine postoji potpuno novi, jedinstveni i akreditovani program strukovnih studija – Optometrija.

            Glavna svrha optometrije je korekcija vida i otkrivanje bolesti koje mogu zahvatiti oko ili vizuelni sistem čoveka. Naime, optometristi su stručnjaci za primarnu brigu zdravlja vida. Školuju se da mogu izvršiti pregled oka u svrhu otkrivanja defekata u viđenju, znakova povreda, očnih bolesti ili abnormalnosti i problema vezanih za vid. Takođe, kvalifikovani optometrista radi dijagnostiku, savetuje i kada je neophodno prepisuje, priprema i obezbeđuje naočare i ostala optička pomagala. Obraćanje ovakvom stručnjaku svakako može biti potrebno i korisno, bez obzira da li pacijentu nije potrebno nikakvo dalje ispitivanje i tretman, ili su pacijentu potrebna korekciona sočiva, ili dalje upućivanje oftalmologu. Kvalifikovani optometrista ima široku lepezu mogućnosti bavljenja svojom strukom, kao npr. u, oftalmološkim klinikama, optičkoj industriji, bolnicama, oftalmološkim kućama,domovima zdravlja i sličnim institucijama.

 

            Perspektiva optometriste za zaposlenje je izuzetno dobra, s obzirom na veliki broj optičarskih radnji u Srbiji i na to da za sada ne postoji konkurencija. Ova struka ima ogroman zamah u Evropi i svetu i smatra se jednom od najperspektivnijih u Evropskoj uniji.

            Prva generacija strukovnih optometrista je završila studije, a svečana dodela diploma zakazana je za 31. mart u 10.00 časova u Amfiteatru "Mihajlo Pupin" na Departmanu za fiziku.

Ceremoniji će prisustvovati i eminentni profesori Univerziteta u Kardifu, profesori iz Švajcarske koji su predavači studentima optometrije, kao i domaće i strane kompanije iz oblasti optike i optometrije.

            S obzirom na to da je ovo prva generacija strukovinih optometrista u regionu, ne samo u Srbiji, ideja koja će se uskoro realizovati je da PMF, odnosno Departmana za fiziku, bude regionalni centar za obrazovanje strukovnih optometrista i razvoj optike i optometrije u regionu. 

            Najljubaznije vas molimo da medijski ispratite ovaj događaj.