Konferencija za medije povodom Međunarodne godine hemije

Godinu 2011. Ujedinjene nacije odredile su kao Međunarodnu godinu hemije (MGH), sa motom „Hemija - naš život, naša budućnost“. Globalna promocija je  zvanično počela 27. januara 2011. u Parizu, a između ostalog njen cilj je da podstakne interesovanje za hemiju među mladima i da promoviše dublje razumevanje ključne važnosti hemije.

„Mnogi proizvodi koji svakodnevni život čine bezbednijim, lakšim i udobnijim ne bi postojali da nije hemije. Želimo da podignemo nivo svesti ljudi o dostignućima hemije i rešenjima koja će hemija ponuditi za predstojeće izazove. Hemija je nauka od ključne važnosti kod rešavanja problema poput dostupnosti energije, mobilnosti, pravilne ishrane pa i same gradnje krova nad glavom za sve veću svetsku populaciju. Brojne hemijske kompanije, udruženja i institucije širom sveta učestvuju u proslavi MGH i domaćini su raznih diskusija, takmičenja i drugih aktivnosti.

Ključni element MGH je takozvani Globalni eksperiment koji je IUPAC ( Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju ) kreirao za školarce svih uzrasta na svim kontinentima. Tema eksperimenata je čistoća vode i njeno prečiščavanje. Rezultati će biti objavljeni na kraju 2011, na interaktivnoj elektronskoj mapi sveta. 

Razlog zašto je 2011. odabrana da bude Međunarodna godina hemije jeste i događaj iz novembra 1911. godine, kada je Marija Kiri primila svoju drugu Novelovu nagradu, prvu iz oblasti hemije.

Jedan od ciljeva obeležavanja Godine hemije jeste i umrežavanje i protok informacija između obrazovnih institucija, hemijske industrije, vlada raznih zemalja i NVO i efikasnost u njihovom radu.

 

 

 

 

KAMPANJA "NEK' PRORADI HEMIJA"

 

U svetlu svih tih aktivnosti, Prirodno-matematički, Poljoprivredni i Tehnološki fakultet novosadskog Univerziteta, pokreću kampanju "NEK' PRORADI HEMIJA" u okviru koje će se tokom aprila meseca organizovati različite radionice, ogledi, naučno-popularna predavanja namenjena učenicima, studentima i zainteresovanim sugrađanima.

Kampanja će biti najavljena na konferenciji za medije 05. aprila /utorak/u 11.00 časova u svečanoj sali zgrade Rektorata, Trg Dositeja Obradovića 5, III sprat.

Kampanju "NEK' PRORADI HEMIJA" predstaviće dekan PMF-a prof.dr Neda Mimica Dukić, dekan Tehnološkog fakulteta prof. dr Zoltan Zavargo i redovni profosori sa Poljoprivrednog fakulteta,  prof.dr Slavko Kevrešan i prodekan prof.dr Milan Popović. 

Tom prilikom će se javnost upoznati sa interesantnim događajima u organizaciji tri spomenuta fakulteta. Već 06. aprila dipl. inž. Ivan Stijepović sa Tehnološkog fakulteta organizovaće predavanje na temu “Gorivne ćelije – motori bez izduvnih gasova“. U kratkim crtama će biti opisan način rada i tehnologija gorivnih ćelija, tipovi i mogućnosti primene ovih generatora energije. Uporedo će se prikazati sličnosti i razlike baterija i gorivnih ćelija i biće dat primer iz automobilske industrije. Akcenat će biti na gorivnim ćelijama kao alternativi motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, ali i njihovoj širokoj mogućnosti primene, od mobilnih telefona, lap-topova, kućnih aparata pa sve do velikih elektrana snage 100 MW.

Poljoprivredni fakultet će 13. aprila održati dva zanimljiva predavanja: "Uloga hemije u razvoju ljudskog društva" i  "Hemija u poljoprivredi". Predavanje "Hemija u poljoprivredi",  sastojaće se od tri kraće prezentacije koje će ilustrovati primenu hemije u poljoprivredi danas.

Kampanju "NEK' PRORADI HEMIJA" zatvara Prirodno-matematički fakultet 19. aprila, kada će profesor  Darko Kapor održati nesvakidašnje predavanje o Mariji Kiri, a nakon toga posetiti studente i profesore koji će im otvoriti vrata svojih hemijskih laboratorija.

Zanimljivo je spomenuti da je u planu "javni čas" o čistoći vode na samoj obali Dunava, a održaće ga prof.dr Božo Dalmacija, direktor Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine.

logo svetske kampanje logo svetske kampanje