Konferencija u čast profesora Bogoljuba Stankovića povodom njegovog 90-og rođendana.

  Departman za matematiku i informatiku novosadskog PMF-a organizuje prvu Rusko-srpsku matematičku konferenciju u okviru naučne saradnje Akademija nauke i umetnosti Rusije i Srbije. S obzirom na međunarodni karakter ovog značajnog naučnog skupa, osim naših i ruskih naučnika, za učešće na skupu su se prijavili i eminentni naučnici iz celog sveta: Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Austrije, Italije, Švedske, Norveške, Amerike i Brazila.

 

    Konferencija je posvećena profesoru Bogoljubu Stankoviću, koji ove godine proslavlja svoj devedeseti rođendan. Profesor Stanković, doajen novosadskog Univerziteta, redovni je član SANU od 1972. godine, a, između ostalih aktivnosti, bio je šef katedre za matematiku, prodekan i dekan PMF-a i rektor novosadskog Univerziteta. Rodonačelnik je, takozvane, Novosadske škole matematičke analize i rukovodilac seminara sa tradicijom dugom više od 50 godina. Aktivno se bavi naukom i u svojoj 90-oj godini – ove godine je ugledni izdavač Wiley-ISTE objavio dve monografije profesora Stankovića i njegovih saradnika.

 

   Svečano otvaranje konferencije je 3. jula u 12 sati, Amfiteatar "Mihajlo Pupin", Trg Dositeja Obradovića 4. Goste će pozdraviti rektor Novosadskog univerziteta prof. dr Miroslav Vesković, dekan PMF-a prof. dr Neda Mimica Dukić i predstavnici SANU.

 

    Organizacioni odbor čine Akademik prof. dr Stevan Pilipović, prof. dr Nenad Teofanov sa PMF-a i prof. dr Vladimir Kapustin sa  Sanktpetersburgškog departmana Matematičkog instituta Steklov.