OTVARANJE IZLOŽBE „170 GODINA TRAJANJA GALERIJE MATICE SRPSKE“

Otvaranje izložbe održaće se u holu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu 9. februara 2017. godine s početkom u 18 časova. Na otvaranju izložbe će govoriti: prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, i msr Snežana Mišić, autor izložbe.

 

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

  

Povodom obeležavanja 170 godina od osnivanja Galerije Matice srpske tokom čitave godine organizovaće se razni programi: izložbe, predavanja, radionice u partnerskim ustanovama sa željom da se i van prostora Galerije široj javnosti predstavi njen rad i umetnička kolekcija, i na taj način najavi otvaranje Galerije nakon završetka radova na rekonstrukciji fasade i nove stalne postavke.

 

Tim povodom krajem 2016. godine Univerzitet u Novom Sadu i Galerija Matice srpske su potpisali Protokol o saradnji koju započinjemo izložbom „170 godina trajanja Galerije Matice srpske“ u holu Rektorata.

 

O IZLOŽBI

 

Izložbu „170 godina trajanja“ čine dve izložbe Srpska umetnost u deset slika. Iz kolekcije Galerije Matice srpske i Košnica. Tradicija i savremeno stvaralaštvo kojima se na najbolji način predstavlja osnovna ideja Galerije, a to je poštovanje tradicije i istovremeno praćenje savremenih umetničkih tokova.

 

Izložbom digitalnih printova na platnu Srpska umetnost u deset slika. Iz kolekcije Galerije Matice srpske kroz priču o deset „najreprezentativnijih“ umetničkih dela nastalih u periodu od XVIII do XX veka predstavlja se srpska nacionalna umetnost, njen razvoj, procesi modernizacije i uključivanje u savremene evropske umetničke tokove. Zastupljena su dela najznačajnjih predstavnika srpske umetnosti novijeg doba: od Hristofora Žefarovića, Dimitrija Bačevića i Stefana Teneckog, preko Katarine Ivanović, Pavla Simića, Paje Jovanovića i Stevana Aleksića, do Save Šumanovića i Ivana Tabakovića, kao i različite teme, umetnički stilovi i žanrovi: religiozna kompozicija, portret i autoportret, istorijsko slikarstvo, žanr scene i drugo. Autor i kustos izložbe je msr Snežana Mišić, viši kustos.

 

Izložba Košnica. Tradicija i savremeno stvaralaštvo nastala povodom obeležavanja 190-godišnjice osnivanja Matice srpske predstavlja savremeno viđenje i savremene (re)interpretacije njenog simbola – košnice. Košnica je poslužila kao inspiracija i polazište za realizaciju vizuelnih (re)interpretacija izvedenih tradicionalnim umetničkim formama (slika, crtež, grafika, digitalna štampa, skulptura, audio-video zapisi, tekstovi, fotografija, redimejd). Košnica kao mesto sakupljanja i sabiranja u simboličnom smislu, označava savremenu umetničku riznicu, izjednačavajući se tako sa muzejom/kućom u kojoj se sakupljaju i čuvaju umetnička dela. Autor izložbe je mr Danilo Vuksanović, viši konzervator i urednik serije izložbi Tradicija i savremeno stvaralaštvo.