Završna konferencija IPA prekograničnog programa

     Završna Konferencija IPA projekta HELICO (HUSRB/1203/214/230), u kojem učestvuju Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Biološki istraživački centar Mađarske Akademije nauka (BRC) iz Segedina, održaće se 13. februara 2015. godine u Centralnoj zgradi rektorata UNS-a sa početkom u 9 sati.

 

     Na Konferenciji će biti predstavljeni rezultati istraživanja, čiji osnovni cilj je bio formulisanje biljnog preparata za terapiju bolesti izazvanih bakterijom Helicobacter pylori, koja je uzročnik 85% čireva u digestivnom traktu i glavni faktor rizika karcinoma želuca. Takođe, istaknuti stručnjaci će održati plenarna predavanja sa osvrtom na povezanost infekcije bakterijom H. pylori i tumora želuca (prof. dr Dušan Jovanović, Institut za onkologiju Vojvodine), savremenim pristupima terapiji (prof. dr Dragomir Damjanov, Klinički centar Vojvodine), kao i  mogućnostima  dijagnostifikovanja (dr Dragana Četojević-Simin, Institut za onkologiju Vojvodine). Zvaničan jezik konferencije je engleski, a ulaz je slobodan.

 

     HELICO Projekat (www.helico-ipaproject.com) je počeo u septembru 2013. god. i finansiran je od strane Evropske unije, koja je dodelila bespovratna sredstva za istraživanja u iznosu od 160 hiljada Eur. Menadžer projekta je dr Neda Mimica Dukić, dekan i redovni profesor PMF u Novom Sadu, a vođa tima partnerske institucije BRC je dr Krisztina Buzás.