Treća "Noć biologije"

          Već treći put, na PMF-u, Departmanu za biologiju i ekologiju, priprema se mistična i prelepa noć u kojoj ćemo publiku pokušati da osvojimo uzbudljivim spojem zabave i nauke,  a kroz čari biologije približimo prirodu i unesemo proleće u život. Sa ljubiteljima prirode družiće se studenti, saradnici, asistenti i profesori biologije i ekologije kroz više od 60 interaktivnih radionica.

 

            Posetioci će moći da učestvuju u „iskopavanju“ dinosaurusa, da izoluju DNK, prouče svoje otiske, „druže“ se sa Lineom i Pančićem. Takođe, imaće priliku da se zabave u različitim kvizovima, da provere svoje znanje iz biologije, da se druže sa živim slepim miševima, insektima čudnih oblika i veličina, paukovima i drugim životinjama.

Naravno, da bi cela noć bila još interesantnija, ove godine imamo i neke novine: maskenbal, u kome će učestvovati deca nižih razreda pojedinih novosadskih osnovnih škola i kreativnu radionicu za naše male univerzitetske komšije  predškolce iz vrtića „Mrvica“ koji će nam kroz svoje crteže i slike pokazati koliko i oni vole prirodu.

Za naše starije posetioce ove godine smo pripremili različita zanimljiva predavanja i filmove. Od forenzičara iz MUP-a iz Nacionalnog kriminalističkog centra, Odseka u Novom Sadu moći će da saznaju kako se na mestu zločina ništa ne može sakriti, od molekularnih biologa da čuju šta su to genetički modifikovani organizmi (GMO), kakve su koristi i potencijalne opasnosti za prirodu i čoveka od njihove upotrebe. Takođe, moći će da čuju kome sve to mečka Marija šalje SMS poruke, kao i da pogledaju filmove „Đura medved“ autora Jovana Memedovića i  „Reka života“ autora mr Olivera Fojkara.

 

Tradicionalno Noć biologije promoviše prirodne lepote Vojvodine sa kojima će posetioci moći da se upoznaju na štandovima staraoca različitih prirodnih dobara iz naše okoline.

U našoj modernoj multimedijalnoj računarskoj učionici nastavnici biologije i učenici će imati priliku da se upoznaju sa novim i interesantnim načinom učenja i predavanja gradiva iz biologije i ekologije.

           

            Na info pultu Noći biologije posetioci će moći da se informišu o radionicama koje ih interesuju, a maturanti srednjih škola koji žele da studiraju biologiju moći će da dobiju informacije o prijemnom ispitu, studijama kao i provere svoje znanje na testu simulacije prijemnog ispita. Osim toga, maturanti će, na posebno za njih napravljenom filmu, moći da vide gde sve mogu da se zaposle i šta rade stručnjaci biologije sa koji su završili studije na našem fakultetu...

 

            Dobro nam došli, čekamo vas sa nestrpljenjem!

 

 

             

 

NOĆ BIOLOGIJE 2013 NOĆ BIOLOGIJE 2013