Spektakl koji se retko viđa – Venerin tranzit preko Sunca

Tranzit Venere, odnosno prelazak planete Venere ispred sunčevog diska, je redak astronomski dogadjaj koji se dešava u parovima od po 8 godine, između kojih prođe više od 100 godina. Poslednji tranzit Venere desio se 2004. godine, a ove godine, 8 godina kasnije, nas očekuje još jedan i to 6. juna 2012. godine. Nakon ovoga, sledeći tranzit će se desiti tek 2117. godine. Iako čitav događaj traje nešto manje od 7 sati, sa naših prostora, ovaj nebeski spektakl će se moći posmatrati čim Sunce izadje, pa sve do 6:55.

           

             Astronomi u 18. veku putovali su hiljadama kilometara i rizikovali živote da bi videli ovaj dragoceni prizor. Oni su verovali da je Venera ključ za rešavanje najvažnije astronomske zagonetke toga doba - veličine Sunčevog sistema.
Britanski astronom Edmond Halej je predvideo da će šestog juna 1761. Venera proći ispred Sunčevog diska i da će taj prolazak trajati oko šest sati. Više desetina astronoma krenulo je do udaljenih isturenih položaja na svetu da bi posmatralo ovaj fenomen. Mnogi su rizikovali život. Za vreme Sedmogodišnjeg rata, čak su odlazili u ratna područja. Bio je to najambiciozniji naučni projekat ikada planiran i prva međunarodna naučna saradnja.

 

             Astronomsko društvo Novi Sad (ADNOS) će, u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom U Novom Sadu, organizovati otvoreno teleskopsko posmatranje tranzita Venere na Petrovaradinskoj tvrđavi, iznad ulaza u Planetarijum ADNOS-a koji se nalazi na platou ispred Muzeja. Početak posmatranja biće u 5:00 ujutru 6. juna 2012. godine i trajaće do kraja vidljivosti ovog fenomena, odnosno do 7:00.