Program i radionice PMF-a na manifestaciji "Noć istraživača"

Program Novi Sad, petak 23.septembar:

LEDENA DVORANA,  SPENS (16.00 - 00.00h)

16:00 – Program za decu: "Igre bez granice"
17:00 – Svečano otvaranje
17:30 - 00:00 – Eksperimenti uživo

50 eksperimenata i prezentacija (Animal Planet Test, Upoznajte bakterije, BENCHarger, Divlje životinje- šta znamo o njima?, Farmacija uz malo mašte, Ko je namučio Dr Hausa?, Mala kućna kometa, Mesečeve mane, Noć mrmota, Razigrane boje, Project iRobot, i mnogi drugi.)

19:00 – Plesni performans studija "Impuls"
19:30 – Proglašenje pobednika u konkursu za 3 najbolje video igrice "Igraj pametno"
21:00 – Proglašenje pobednika u nagradnoj igri u kojoj učestvuju posetioci
20:00 - 00:00 – Club or lab – DJ (supported by MEX)

Dodatni sadržaj na PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI (17.00 -21.00h)

17:00 - 19:00 – Obilazak podzemnih tunela Petrovaradinske tvrđave
17:00 - 21:00 – Planetarijum, gornji plato pored Muzeja grada
17:00 - 21:00 – Muzej grada Novog Sada, stalna postavka i predstava etnomuzikologa

Tajni život biljaka

Gde spava mala biljka? Da li listovi imaju usta? Proverite, da li terestrične biljke mogu da se „udave“, i zašto biljke slobodno mogu da kažu „Pijem, dakle postojim“. Dodjite da zajedno potražimo odgovore na ova i mnoga druga pitanja. Pored odgovora, čekaju vas biljke koje bi volele da rastu baš sa vama!

RADIONICE PRIRODNO-MATEMATIČKOG FAKULTETA

 

Kuvajte sa Marijom i Sanjom

 

U našoj maloj, nesvakidašnjoj kuhinji, pokazaćemo vam kako uz pomoć jednostavnih eksperimenata možete lako upoznati prirodne zakone. Naši rekviziti su svakodnevne namirnice, kuhinjski sudovi, par čudnih hemikalija i ogromna ljubav za naukom. Budite spremni na neverovatne stvari: da ono što vidite ne vidite, da je mekano ustvari čvrsto, da je velliko malo, da je toplo hladno...i to sve zbog nauke koja je šašava, nepogrešiva i logična.

Ko se boji nauke još?

Dođite da kuvate sa nama i Marija i Sanja će vas uveriti da je nauka odličan drug koji će vas nasmejati i zabaviti.

U igri je znanje

Da li je moguće trčati po tečnosti? Da li gejziri postoje samo u prirodi ili se kriju i u tvom omiljenom napitku koka-koli? Može li lak za nokte postati magičan na tvojim noktima i da se sam oblikuje? Kako radi parna mašina? Da li vazduh može da bude projektil? Da li kombinacija centrifugalne sile, žiroskopa i inercione sile može da bude lekovita?  Otkrij kroz igru odgovore na ova pitanja učestvujući u eksperimentima naše radionice.

Unutrašnji život ćelije

Saznaj od kojih smo to malih delova sastavljeni- šta je ćelija, a šta je molekul. Ko su i šta sve mogu da urade naši molekuli. Šta se desi kad se sretnu kiselina i baza, nauči da odrediš  pH i još mnogo toga...

Veče sa zvezdama

Provedite veče sa zvezdama! Posetite Planetarijum na Petrovaradinskoj tvrđavi, zavalite se u stolicu, opustite i posmatrajte najzvezdanije nebo kako se menja pred vama! Zavirite kroz teleskop i doživite Mesec, planete i zvezde kao na dlanu! Naučite kako izgleda nebo na severnom polu, nađite konačno tog Malog Medveda i upoznajte se sa našim mladim zvezdanim istraživačima!

Noć mrmota

Šta je to rekurzija? Rešite matematičke i programerske glavolomke razmišljajući na jedan pomalo šašav ali katkad vrlo efikasan način – razmišljajući rekurzivno. Testirajte domete svojih malih sivih ćelija. Pazite, ovi izazovi nisu za svakog. Da li ćete umeti da se izborite sa problemom beskonačnosti ili ćete se zavrteti u krug? Ne dajte se obeshrabriti. A potom pogledajte i gde se sve oko nas, u nauci, umetnosti i svakodnevnom životu može uočiti primena rekurzije, mogli biste se prilično iznenaditi.

„Klupko“ života

Saznaj „tajnu“ života. Gde je zapisano kakvi smo, kakve su nam boje oči, kosa, koliko samo visoki... Nauči da izoluješ molekul DNK iz raznog voća u svojoj kuhinji.

 
Mala kućna kometa

RECEPT:

U običnu kuhinjsku plastičnu posudu obložite najlonom i u nju sipajte:

-       1 dl vode

-       100g zemlje

-       .....

Želite da saznate kako možemo napraviti malu zvezdu repaticu, malu kometu, čak i u sopstvenoj kuhinji? Onda je ovo prava stvar za vas!

Naši mladi naučnici otkriće vam tajnu ovog dugo čuvanog svemirskog recepta!

Mesečeve mane

Zašto Mesec stalno menja svoj izgled? Zato postoje mesečeve mene? Zašto nekada Mesec vidimo u sred dana a nekada samo noću? Uzmite Mesec u svoje ruke a naši mladi istraživači će vam objasniti sve što ste od uvek hteli da znate a niste imali koga da pitate!

Ko je ukrao pare ?

Budite bar na kratko istraživači, detektivi , revizori i logikom razotkrijte krivca. Rešite postavljenu studiju slučaja u timskom radu deleći svoje zaključke sa ostalim članovima tima. Iskoristite svoje logičke komparativne prednosti na način da pružite informaciju drugim čalnovima tima koja će ujedno predstavljati osnov da svi zajedno donesete ispravan zaključak. Igrajući se,  koristeći logiku, naučićete nešto o reviziji, revizorima i problemima preduzeća, banaka i državne uprave sa kojima se revizori susreću u praksi .  


Ko je namucio Dr Hausa?

Postoji jedan poseban svet koji živi na račun drugih, a njegova spoljašnja sredina je unutrašnjost drugih organizama, odnosno njihovih domaćina. Neki se pritaje i ne daju glasa od sebe, dok drugi pokazuju svoje prisustvo vrlo burno i izazivaju zoonoze. To su helminti, poznatiji kao metilji, gliste i pantljičare. Jedan od njih je namučio čak i doktora Hausa! Dođite da vidite ko je to!


“Divjle životinje- šta znamo o njima?“

Jelen, srna, divlja svinja, jelen lopatar, muflon, zec, vuk, šakal, jazavac... sve su to divlje životinje koje izazivaju divljenje kod svih nas.. Međutim da li ste znali da je i pitomi jelen nekada bio mesojed, kao i da može biti veoma opasan? Koja je razlika između rogova i rogovlja – koji od  njih rastu ceo život, a koji otpadaju svake godine, pa narastu svaki put veći? Šta bi se desilo sa zekom ako ne bi glodao stabla voćaka? Da li medo više voli med ili meso – šta kažu njogove čeljusti? Do odgovora na ova i mnoga druga pitanja možete sami doći, tako što ćemo zajedno zakoračiti u svet divljine...


„Animal Planet Test“

Koliko poznajete biome planete Zemlje? Koliko ih ima? Koje životinje gde žive? Kakapo, Kazuar, Kapibara, Kakadu? Da li ste nešto naučili gledajući „Animal Planet”. Prošetajte sa nama kroz tropske šume, pustinje i predele večitog snega i leda. Proverite svoje zoološko znanje i vidite kakvi su ti neobični organizmi koji su se prilagodili ekstremnim i specifičnim uslovima svoje životne sredine.

„Upoznajte bakterije“

Upoznajte bakterije! Zavirite pod mikroskop i pogledajte ta sićušna stvorenja koja znaju tako da nas namuče kad se razbolimo. Saznajte kako naučnici umetnost crtanja pretvaraju u nauku o bakterijama!