Putem nauke do Sente

 “Put Nauka” je manifestacija osmišljena sa ciljem da promoviše nauku, podržana od strane Ministarstva ljudskih resursa Mađarske i deo je jedne dugogodišnje, uspešne manifestacije u Mađarskoj po imenu “Most Nauka.”

Glavni cilj manifestacije je da na razumljiv način predstavi važnost istraživanja i razvoja u uspešnom funkcionisanju kompanija, firmi i institucija u našem regionu i time skrene pažnju koliko je, za razvoj jedne regije, bitna naučna profesionalna orijentacija.

 

"Putem nauke" će Senćani i gosti tog grada ići 6. i 7. jula 2013. godine, a centralna lokacija događaja je gradski park na Glavnom trgu Sente, gde će biti postavljeni štandovi koji prikazuju različite uzbudljive inovacije, razvojne pravce i interaktivne programe.  Na centralnom mestu na trgu će biti paviljon u kojem će se održati predavanja i eksperimenti vezani za programe manifestacije. Glavni pokrovitelj ove manifestacije je državna sekretarka iz Ministarstva ljudskih resursa Mađarske, gospođa Roža Dr. Hofman.

 

Prirodno-matematički fakultet iz Novog Sada je spreman da i ove godine podrži promociju nauke, te će u Senti prikazati vrlo uspešnu predstavu "Zvuk fizike". Predstava je interaktivna i kroz eksperimente uvodi učenike u osnovne pojmove iz oblasti fizike. Namenjena je deci nižih razreda osnovne škole, ali ne i manje zanimljiva uzrastu viših razreda. Premijerno je prikazana je na Festivalu nauke u Novom Sadu 2012 godine.

 

Prirodno-matematički fakultet novosadskog Univerziteta se, kao jedna od najznačajnijih naučnih i obrazovnih ustanova u regionu, uvek trudi da posebnim, inovativnim i kreativnim pristupom približi fundamentalne nauke okruženju, a pre svega deci. Većina učenika ima odbojnost prema prirodnim naukama i skoro da je uvreženo shvatanje da su predmeti poput fizike i matematike - „bauk“, te su studenti Departmana za fiziku, zajedno sa Školskom upravom za južnobački i sremski okrug, uz profesionalnu pomoć dramskog umetnika sa novosadske Akademije, osmislili ovu predstavu, kojom se uz  humor, na zabavan način, predstavlja određeni naučni koncept.