Promocija monografije "Slano kopovo"

     Slano kopovo, dragulj naše prirodne baštine, zaštićeno je područje od oko 1.000 hektara,  kod Novog Bečeja u Banatu. To je jedinstven slatinski predeo, ne samo u Srbiji već i u čitavoj Panonskoj niziji. Zbog svog izuzetnog nacionalnog i međunarodnog značaja, uvršteno je na spisak svetski značajnih vodenih područja po Ramsarskoj konvenciji 2004, kao i međunarodno značajnih područja za ptice 1989. (IBA) i biljaka 2005. (IPA). Slano kopovo je deo nacionalne ekološke mreže i najozbiljniji kandidat za evropsku ekološku mrežu NATURA2000.

 

Neprocenjiv je centar jedinstvene biološke raznovrsnosti i reprezentativni primer slatinskih staništa koja su na granici potpunog nestajanja. U pitanju je jedno od najvažnijih i najosobenijih staništa ptica u Srbiji, posebno povoljno za ždralove, patke, guske i šljukarice. Na tom području javljaju se specifične slatinske biljne zajednice klase Thero-Salicornietea koje polako iščezavaju, ne samo u Srbiji, već i u celoj Panonskoj niziji.

 

     Knjiga o Slanom kopovu treća je po redu u okviru edicije „Ramsarska područja Vojvodine“ i  dočarava čitaocima nestvarne pejzaže, jedinstvene životne zajednice, čudne biljke prilagođene uslovima velike zaslanjenosti podloge, razigrana jata ždralova i šljukarica.

 

Autori monografije su Lorand Vigh, mr Olivia Đureković Tešić, Brigita Marić, mr Tamara Stojanović i dr Slobodan Puzović iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, mr Nikola Stojnić i Milan Knežev iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, te dr Lazar Lazić i dr Vladimir Stojanović sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog PMF-a.


Ramsarska konvencija

 

Ramsarska konvencija o vodenim staništima od međunarodnog značaja naročito kao staništa ptica močvarica, potpisana je 02.02.1971. godine u gradu Ramsaru, na iranskoj obali Kaspijskog jezera. Ovaj međudržavni akt obezbeđuje osnovu za očuvanje i mudro korišćenje vodenih staništa i njihovih resursa, putem lokalnih, regionalnih i nacionalnih aktivnosti i međunarodne saradnje.

 

Srbija je jedna od 164 države potpisnica Ramsarske konvencije. Na Listi ramsarskih područja od međunarodnog značaja, do 2012. godine, našlo se ukupno deset područja iz Srbije, od toga osam u Vojvodini, a dva u Južnoj Srbiji.

 

     Promocija monografije iz edicije „Ramsarska područja Vojvodine "Slano kopovo" i izložba fotografija autora Geze Farkaša, održava se u četvrtak, 14. marta 2013. godine u 11 časova u Domu kulture opštine Novi Bečej, Trg Oslobođenja bb, Novi Bečej.


Novosadska promocija planirana je za 22. mart u okviru manifestacije NOVOSADSKO PROLEĆE, U 11 ČASOVA U SVEČANOM SALONU SPORTSKOG I POSLOVNOG CENTRA VOJVODINA (SPENS).Naslovna korica monografije Naslovna korica monografije
Priobalna vegetacija sa visokom zukom; Foto: prof.dr Lazar Lazić Priobalna vegetacija sa visokom zukom; Foto: prof.dr Lazar Lazić
Barska šljuka (Gallinago gallinago), Foto: Geza Farkaš Barska šljuka (Gallinago gallinago), Foto: Geza Farkaš
Caklenjača (Salicornia europaea); Foto:Geza Farkaš Caklenjača (Salicornia europaea); Foto:Geza Farkaš
Bela roda (Ciconia ciconia); Foto:Geza Farkaš Bela roda (Ciconia ciconia); Foto:Geza Farkaš
Arača, teško dostupna tokom vlažnih perioda; Foto: prof.dr Lazar Lazić Arača, teško dostupna tokom vlažnih perioda; Foto: prof.dr Lazar Lazić