Predstava studenata PMF-a "Zvuk fizike"

          Prirodno-matematički fakultet novosadskog Univerziteta se, kao jedna od najznačajnijih naučnih i obrazovnih ustanova u regionu, uvek trudi da posebnim, inovativnim i kreativnim pristupom približi fundamentalne nauke okruženju, a pre svega deci. Većina učenika ima odbojnost prema prirodnim naukama i skoro da je uvreženo shvatanje da su predmeti poput fizike i matematike - „bauk“.

 

            Studenti Departmana za fiziku i Školska uprava za južnobački i sremski okrug, uz profesionalnu pomoć dramskog umetnika sa novosadske Akademije, osmislili su predstavu, kojom se uz  humor, na zabavan način, predstavlja određeni naučni koncept.

           

            Predstava je interaktivna i kroz eksperimente uvodi učenike u osnovne pojmove iz oblasti fizike. Namenjena je deci nižih razreda osnovne škole, ali ne i manje zanimljiva uzrastu viših razreda. Premijerno je prikazana je na Festivalu nauke u Novom Sadu 2012 godine.

           

            Povodom jubileja koji će obeležiti narednu godinu - 100 godina od otkrića Borovog modela atoma, koje je bilo jedna od najznačajnijih prekretnica u razvoju fizike ali i 155 godina od rođenja Mihajla Pupina, PMF i Škloska uprava za južnobački okrug vas pozivaju na promotivno izvođenje predstave " Zvuk fizike", 6. decembra u 18 časova u Svečanoj sali Osnovne škole "Đorđe Natošević" u Novom Sadu.

           

         Ideja je da se tokom 2013. godine predstava igra u svim osnovnim školama u Novom Sadu i da deca kroz njima zanimljiv i opušten način nauče osnovne zakone fizike.

 

i_love_physics_teddy_bear.jpg