Predavanje "Kako studenti biraju univerzitet?"

U petak, 13. februara 2015. godine u Svečanoj sali (I-9), Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, će se održati predavanje prof. dr Branka Uroševića (redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, savetnik guvernera Narodne banke Srbije za istraživanja i član CESIfo research Network, LMU, Minhen, Nemačka) na temu "Kako studenti biraju univerzitet? (neka međunarodna iskustva)".

 

Navodimo samo neka od pitanja na koja će se predavanje osvrnuti: Da li je znanje roba? Kakve su posledice spuštanja kriterijuma na dugoročnu privlačnost fakulteta/univerziteta? Da li su škole koje je teže završiti uvek bolje od onih lakših? Koja će škola privući koju vrstu studenata?

Od čega to zavisi? Može li škola ostati bez studenata i pod kojim uslovima?

 

U predavanju će se razmatrati teorija Majkla Spensa (Nobelova nagrada za ekonomiju, 2001. godine) o obrazovanju kao o signalu kvaliteta potencijalnih učesnika na tržištu rada kako bi se pokušalo doći do odgovora na ova i neka druga važna srodna pitanja. radi jednostavnosti, razmatraće se samo dva tipa studenata (visoke i niske produktivnosti/kvaliteta) i dve škole (manje i više zahtevna). U modelu studenti biraju školu a selekcija se vrši u toku samog procesa studiranja, kroz različite verovatnoće da će upisani studenti zaista i diplomirati.

 

Molimo sve zainteresovane da svoje učešće na ovom predavanju potvrde putem elektronske pošte rektorat@uns.ac.rs najkasnije do srede 11. februara.