Predavanje dr Marine Stajić, čuvene forenzičarke

Srpsko hemijsko društvo, Hemijsko društvo Vojvodine, Sekcija za organsku hemiju i PMF organizuju zanimljivo predavanje:

 

"Neki askpekti forenzičke toksikologije sa posebnim osvrtom na New York".

 

Predavač je prof.dr Marina Stajić, Direktor of Toxicology  Laboratory, Office of the Chief of the Medical Examiner, New York City

 

            Predavanje će se održati na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu  životne sredine, PMF, Novi Sad,  Trg Dositeja Obradovića 3, sprat II/1,  u ponedeljak 28.05.2012 u 13 časova.

           

            Prof. dr Marina Stajić je diplomirala hemiju na Novosadskom univerzitetu 1972. godine i doktorirala Forenzičku toksikologiju na Univerzitetu u Merilendu, u Americi 1977.

 

            Direktor Laboratorije za forenzičku toksikologiju u Njujorku postaje 1986. a godinu dana kasnije dobija zvanje vanrednog profesora Forenzičke medicine na njujorškom Univerzitetu i Dison koledžu za umetnost i nauku. Autorka je i koautorka brojnih radova o forenzičkoj toksikologiji, a član je uređivačkog odbora časopisa o forenzičkim naukama. Bivša je predsednica Američke Akademije  forenzičkih nauka (American Academy of Forensic Sciences) i Srednje-atlantske Organizacije forenzičara (Mid-Atlantic Association of Forensic Scientists), član Društva forenzičkih toksikologa (Society of Forensic Toxicologists).

 

Nagradu Alexander O. Gettler, sekcije za toksikologiju, Američke Akademije forenzičkih nauka, dobila je 1997. godine. Danas je predsednica Američkog borda forenzičkih toksikologa.

           

Članica je Društva Šerlok Holms i strastvena navijačica bejzbol tima "Yankees".