PREDAVANJE - "KAKO STAVITI PLANETU U DŽEP?"

23. mart, /sreda/ u 19h, KULTURNI CENTAR NOVOG SADA:

 "KAKO STAVITI PLANETU U DŽEP?"

dr Minučer Mesaroš

 

Ciklus naučno-popularnih predavanja “OČI U OČI SA NAUKOM”, osmišljen u saradnji Prirodno-matematičkog fakulteta i Kulturnog centra Novog Sada, donosi zanimljive i aktuelne teme, pokušava da nađe odgovore na neka pitanja, iznosi najnovije naučne teze u okviru naslova i na, pre svega, zabavan i zanimljiv način objašnjava određene naučne i socijalne fenomene.

Predavanja su besplatna i namenjena su onima koji GLEDAJU ŠIROM OTVORENIH OČIJU!

 

KAKO SMESTITI PLANETU U DžEP – SVET GEOGRAFSKIH INFORMACIONIH SISTEMA

 

Kako možemo smestiti celu planetu u laboratoriju i vršiti eksperimente na kontinentima, planinama, oblacima, okeanima, rekama i gradovima?

Kako možemo prognozirati prirodne katastrofe, pojavu epidemija, kretanje cena, saobraćajne gužve ili izbijanje revolucija? Da li će nas zaista voziti automobili bez vozača, hranu naručivati frižideri a robu isporučivati bespilotne letelice? Kako možemo postati istraživači, arheolozi ili spasioci iz svoje sobe? Geoinformatika nam daje odgovore na ova i mnoga druga pitanja, a geoinformatičari su postali veoma traženi stručnjaci širom sveta.  Geografski informacioni sistemi su svuda oko nas - naši životi su sve više povezani sa njima, a da toga često nismo ni svesni. Upoznajte ovu oblast nauke i tehnologije, koja se razvija vrtoglavom brzinom i otkriva nam neverovatne tajne sveta u kojem živimo!