PMF U NOĆI MUZEJA

 

PMF i "Once Upon a Byte" u "Noći muzeja"

 

            Prvi put prošle godine, u okviru manifestacije Noć muzeja, organizovana je izložba "Once upon a byte" koja je probudila veliko zanimanje Novosađana i proglašena je jednom od najinteresantnijih, sa preko 6000 posetilaca. Izložba je imala cilj da nas podseti koji su se računari koristili na ovim prostorima 80-ih godina prošlog veka, uz poređenje tadašnjih računara sa današnjim.

            S obzirom na prošlogodišnji uspeh, izložba će biti organizovana i ove godine, 18. maja, u okviru Noći Muzeja, ovoga puta u holu Prirodno-Matematičkog fakulteta u Novom Sadu, pod naslovom "Once Upon a Byte: FP(S) Edition", čija tema će biti razvoj pucačkih igara iz perspektive prvog lica, uz demonstraciju naslova koji se smatraju "pradedama" današnjih FPS-ova. Prikazaćemo kako su izgledale prve igre ovog tipa, kako se tokom godina razvijao 3D prikaz simuliranog sveta i kako je taj svet postajao sve realniji. Igre će se prikazivati na računarima iz tog vremena, kako bi posetioci imali što realniju sliku kako je to nekada izgledalo.

Budući da PMF prvi put otvara vrata u okviru manifestacije Noć muzeja, organizatori su se složili da za sve posetioce koji žele da vide ovu zanimljivu izložbu, ulaz bude sloboda do 18.30h.

Organizator izložbe je Once Upon a Byte, neprofitno i nekomercijalno udruženje čija je osnovna uloga prikupljanje i očuvanje starih kućnih računara, računarske opreme i literature i njihovo prikazivanje i demonstracija rada, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog PMF-a i Katedra za primenjene računarske nauke novosadskog FTN-a.

            Ovo je prilika da pojedinci i institucije koji imaju bilo kakav stari računar (Spectrum, Commodore, Amstrad, Galaksija, Pecom, Orao, itd.) ili opremu za njega, ustupe taj odavno prevaziđeni komad tehnologije organizaciji Once Upon a Byte. Takođe, budući da je ova organizacija u priličnom deficitu sa stalnim izložbenim prostorom, postoji mogućnost za razgovore u vezi saradnje sa pojedincima ili institucijama koje bi takav prostor mogle da obezbede u Novom Sadu."

            Više informacija o udruženju i planiranim aktivnostima potražite na www.onceuponabyte.org i https://www.facebook.com/onceuponabyte