Osnivačka skupština Društva matematičara Novog Sada (DMNS)

Osnivačka skupština Društva matematičara Novog Sada (DMNS) održaće se  u subotu, 14. maja 2016, u 10 časova, u Amfiteatru V (prizemlje) Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

 

 

Društvo matematičara Novog Sada (DMNS) će svoje aktivnosti realizovati kroz tri glavne teme:

 

  • takmičenja srednjoškolaca iz matematike - organizacija opštinskog i okružnog takmičenja srednjoškolaca iz matematike (DMS), organizovanje priprema ekipa sa teritorije Južno-Bačkog okruga (za Državno takmičenje), kao i organizacija raznih drugih takmičenja iz matematike (kao sto je Novi Sad Open) i slanje ekipa na razna regionalna takmičenja (nezavisno od DMS),...
  • problemi nastave matematike - problemi koji tište profesore srednjih škola, planovi i programi, kriterijumi i standardni, stručna usavršavanja, organizacija akreditovanih seminara, okruglih stolova o problemima nastave i uopšte o temama koje zanimaju profesore matematike koji rade u srednjim školama
  • popularizacija matematike  - organizacija raznih festivala, izložbi, panela, manifestacija, u svrhu promocije matematike (gde bi obuhvatali publiku od predškolskog uzrasta pa do najširih slojeva stanovništva).

Predviđeno je da DMNS postane kolektivni član Društva matematičara Srbije i time svojim članovima omogući pogodnosti koje DMS nudi svojim članovima.

 

Posle Osnivačke skupštine, specijalan gost PMF-a, profesor Tristan Hübsch (Howard University, Washington DC, USA), održaće predavanje: Sinhronicitet u matematičkim i fizičkim otkrićima: slučajnost ili smisao?

 

Apstrakt predavanja: 
Pre malo više od tri veka, nekoliko matematičara i fizičara je, uz neretko rivalstvo, dovelo ono što danas zovemo diferencijalni račun u stabilnu i univerzalno primenjivu formu. Pre malo više od godinu dana su se David Hilbert i Albert Einstein takmičili u osmišljavanju konačne formulacije opšte teorije relativnosti. To saradničko rivalstvo između mathematičara i fizičara se nastavlja i danas, kao na primer u oblasti fizike elementarnih čestica, gde je nedavno otkrivena potpuno neočekivana matematička struktura.

U subotu, 14. maja 2016. u  prepunom amfiteatru   Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu osnovano je Društvo matematičara Novog Sada. Skup je otvorila dekanica PMF-a dr Milica Pavkov-Hrvojević, koja je naglasila koliko je važno da se stručna društva poput DMNS aktivno uključe u promociju matematike, fizike i uopšte svih nauka.

Za predsednika Društva je jednoglasno izabrana dr Rozalija Madaras, redovni profesor PMF u Novom Sadu, a Upravni odbor čine eminentni profesori  Univerziteta u Novom Sadu dr Siniša Crvenković, dr Vojislav Petrović, dr Đura Paunić, dr Mirko Budinčević, dr Nebojša Ralević, zatim direktor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ dr Radivoje Stojković, kao i direktorka Gimnazije „Isidora Sekulić“ mr Ružica Vukobratović.  Pored predsednika i Upravnog odbora, izabrani su i ostali organi DMNS i usvojen je statut Društva.  Posle Osnivačke skupštine, specijalan gost PMF-a profesor Tristan Hübsch (Howard University, Washington DC, USA) održao je veoma zanimljivo predavanje pod naslovom „Sinhronicitet u matematičkim i fizičkim otkrićima: slučajnost ili smisao?“ U predavanju profesora Hübscha istaknuto je koliko je saradnja i rivalstvo između matematičara i fizičara tokom istorije pozitivno uticalo na razvoj obe oblasti.