Noć istraživača 2014

Već peta po redu Noć istraživača održava se I ove godine u preko 200 evropskih gradova i naravno, u Novom Sadu. Naime, kao i svakog poslednjeg petka u septembru, 26. septembra će znatiželjni umovi svih uzrasta moći da se upuste u jedinstvene avanture dostojne najvećih istraživača i naučnika.širom Srbije - to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Ćupriji, Zrenjaninu, Pančevu, Jagodini, Svilajncu...

 

 Noć istraživača u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine će proteći u duhu najneobičnijih sastanka sa naučnicima. Razgovori sa Njutnom i Darvinom, Teslom i Pupinom, druženje sa mladim i afirmisanim naučnicima koji istražuju danas, igranje stonog fudbala i ćaskanje o naučnim i nenaučnim temama uz kafu, predstave, performanse, kvizove i muzička takmičenja su osmišljeni da predstave svet nauke kao najzabavnije dvorište za radoznale umove i pruže priliku da upoznate naučnike licem u lice. Ove godine, Noć istraživača se dešava na dve lokacije – u Tržnom centru  “BIG” I prostoru Studentskog kulturnog centra “Fabrika” gde je proglam prilagođen populaciji od 20 do 30 godina.

 

Organizaciju novosadske Noći istraživača potpisuju Fakultet tehničkih nauka, Prirodno-matamatički fakultet, Kreativno edukativni centar Novi Sad, Udruženje naučnih komunikatora NAUKOM, a zrenjaninske Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin. 

 

Ovogodišnju manifestaciju obeležiće i brojne prateće aktivnosti, među kojima i jedinstveni naučni album sa sličicama „Odlepi na nauku“ u kojem će biti predstavljeni najznačajniji srpski naučnici zajedno sa svojim dostignućima. Najavljeni su i brojni konkursi, radionice, debatni klubovi i ciklus naučno-popularnih predavanja za sve male i velike istraživače, kao i druge aktivnosti koje će septembar pretvoriti u najzanimljiviji mesec do sada. 

Noć istraživača je finansirana iz programa HORIZON 2020 koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Kiri.

 

 

Satnica i program TRŽNI CENTAR “BIG”


14.00 - 16.00 Lice naukeNacrtaj naučnika

14.00 - 22.00 Naučno igrališteNaučni interaktivni eksponati

16.00 - 16.30 Naučna predstava “Šetnja kroz sunčev sistem”Upoznaj se sa Suncem i planetarama kroz igru

17.00 – 17.30 Naučna predstava “Zvuk fizike”Upoznaj se sa zvukom kroz igru i pesmu!

17.00 – 22.00 Upoznaj naučnikeUpoznaj 10 velikana nauke, njihova otkrića i istraživače inspirisane njima!

17.00 - 22.00 Pobedi naučnikaOdigraj partiju stonog fudbala ili svoju omiljenu igricu sa našim omiljenim naučnicima

20.00 – 21.00 Na kafi sa naučnicimaĆaskajte sa naučnicima u opuštenoj atmosferi uz kaficu - Café The Pub

 

Satnica i program  Studentski kulturni centar - FABRIKA


20.00 – 21.00 Naučno-popularno predavanje

21.30 – 22.00 Naučni kvizPokažite šta znate i osvojite piće!

22.00 – 01.00 Naučni IDOL – "High-Low" bend i takmičenje naučnika u pevanju

21.00 – 21.30 Naučni performans – Naučni šou za odrasle