Manifestacija "Noć biologije"

Noć biologije 2011. Noć biologije 2011.

        Drugi put u Srbiji, na PMF-u, Departmanu za biologiju i ekologiju, čeka vas noćna avantura. Interaktivne radionce će vas uvesti u magični svet prirode i biologije, a iz prve ruke ćete od stručnjaka sa našeg fakulteta dobiti pregršt odgovora na pitanja iz domena života i nauke.

           

          Napravite grafit od mahovine, ponesite kući svoju DNK, proverite koliki Vam je krvni pritisak, popijte čaj, otkrite šta to dr Haus ipak nije znao, šta jedu biljke mesožderke, a ko koga jede u prirodi i ko gde živi, šta se to dešava u herbaru, budite "bio mythbusters", dođite na miš-party, saznajte kome je to upala lupa u med. Družite se sa, sada već čuvenim, Đoletom i njegovim novim drugom Tasom. Ovo je samo delić onoga što vas očekuje na "Noći biologije", samo sitnica koja će vam probuditi znatiželju.

 

            Pored radionica, planirane su i prezentacije 11 prirodnih dobara Vojvodine, koje će predstavljati njihovi staraoci. Takođe, u okrilju noći moći ćete da čujete i predavanja „Forenzička entomologija“, „Zmije otrovnice-opasne lepotice“, da saznate kako su naši studenti doživeli Tajland...

 

           Planirana je i projekcija filmova: „Male stajaće vode Vojvodine“, više puta nagrađivanog autora ekoloških filmova mr Olivera Fojkara, film Pokreta gorana Novog Sada, kao i ostvarenje mr Svetozara Santovca, kustosa Zrenjaninskog muzeja, koji će nam predstaviti film „Fauna vilinskih konjica Odonata (Insekta) Vojvodine“.

Biće prikazane i dve nagrađene emisije autorke Aleksandre Božović, novinarke RTS-a: „Lekovito bilje“ i „Vaša bunda je bila život“.

 

Kako se „To“ zaista radi iz prve ruke, imaćete prilike da saznate od naših studenata koji će predstaviti svoj projekat „Veštački mrest mladice“, sa njihovim gostima Vanjom Grbićem i Jovanom Memedovićem uz film „Borci za Drinu“.

 

            Pozivamo, pre svega maturante, ali i sve znatiželjne i ljubopitljive mlade ljude koji žele da nauče i čuju nešto novo. Moguća je ljubav na prvi pogled prema biologiji, nauci o životu. Zato smo pripremili i prezentaciju o prednostima i lepotama studiranja biologije na našem departmanu.