NAUKA U MEDIJIMA

U četvrtak, 15. oktobra u 19h u Omladinskom centru CK13 održava se prva u nizu popularnih tribina koje uz pomoć nacionalnog Centra za promociju nauke, organizuje Klub studenata sociologije Sociologikus.

 

Tribina se bavi temama: kako je nauka predstavljena u medijima, kako razlikovati nauku od pseudonauke, kako razlikovati pouzdane informacije od senzacionalizma i širenja panike i kako kritički pratiti pisanje medija o naučnim temama. Budući da živimo u društvu koje se sve više oslanja na nauku, prepoznavanje pouzdanih naučnih informacija je bitno i za naš svakodnevni život, bilo da se radi o izboru između klasične i tzv. alternativne medicine, vakcinaciji dece, ili izboru hrane na pijaci ili u supermarketu.

 

Govornici/ce su: Aleksej Kišjuhas, sociolog i kolumnista, dr. Tijana Prodanović, vanredni profesor astrofizike na novosadskom PMF-u i popularizatorka nauke i Oliver Tošković, psiholog, istraživač i popularizator nauke.


          Inače, planirano je da do kraja godine bude održano pet tribina koje se bave popularizacijom nauke i doprinose boljem razumevanju društveno kontroverznih naučnih tema, te razumevanju same nauke. Programi su zamišljeni kao prostor za diskusiju između stručnjaka - profesora univerziteta i istraživača i publike. Širi cilj programa je podsticаnje rаzvojа kritičkog mišljenjа i promocijа nаučnog skepticizmа u lokаlnoj zаjednici. Teme o kojima će biti reči u okviru tribina su: nauka u medijima, GMO, “alternativna” medicina, astrologija i problemi definisanja mentalnih bolesti i terapije.