Međunardoni čas “MASTERCLASS“ na PMF-u

         I ove godine tokom marta i aprila, istraživačke institucije širom sveta po tradiciji koja se ustalila već više od deset godina otvaraju svoja vrata i pozivaju učenike srednjih škola da se u toku jednog dana posvete istraživanjima u oblasti fizike elementarnih čestica.

 

          Više od 9000 učenika učestvuje u ovoj popularnoj međunarodnoj manifestaciji koja je poznata pod imenom "CERN-ov Međunarodni čas“ (Masterclass). Tokom jednodnevnog druženja, osim stručnih predavanja, učenici imaju jedinstvenu priliku da analiziraju realne podatke sakupljene u jednom od eksperimenata na Velikom hadronskom sudaraču (Large Hadron Collider - LHC), najvećem akceleratorskom kompleksu u svetu u CERN-u kraj Ženeve.

 

            Ove godine “Masterclass” se održava u ukupno 40 država sveta. Aktivni istraživači iz Srbije u okviru više naučno-tehnoloških projekta u CERN-u iz četiri srpske naučne institucije: INN “Vinča“, Institut za fiziku, Fizički fakultet u Beogradu i Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, organizuju već šestu godinu za redom ovu manifestaciju za najuspešnije đake IV razreda srednjih škola iz fizike.

 

            PMF će ove godine ponovo biti domaćin ovoj manifestaciji. Masterclass je zakazan za  5. april 2014 u 9.30 časova u Amfiteatru V u prizemlju Departmana za fizku (Trg Dositeja Obradovića 4). Uvodnu reč će dati rektor Novosadskog univerziteta, i sam fizičar, prof. dr Miroslav Vesković.

 

            Predavanja aktivnih mladih istraživača u prvoj polovini dana daće uvid, kako u teme i metodologiju osnovnih istraživanja materije, čestica i sila koje među njima deluju, tako i u kompleksne eksperimente što će u drugom delu programa omogućiti učenicima da se uz adekvatno predznanje posvete zabavi kroz vežbe sa realnim podacima dobijenim u jednom od eksperimenata u CERN-u.

 

            Jedan od glavnih ciljeva programa “Masterclass“ je približavanje fizike čestica, kao i fizike i nauke uopšte, mladim i talentovanim đacima, a posebno onima koji bi trebalo uskoro da se opredele za studije.

 

Dodatne informacije:

 

Naslovna strana “Masterclass“-a u Srbiji: http://physicsmasterclasses.org/index.php?cat=country&page=sb

 

Video snimak međunarodne manifestacije “Masterclass“ se može videti na adresi: http://www.youtube.com/watch?v=Lm3irM8f5OI