NOĆ KOJA ĆE SIJATI

       Ovogodišnja, šesta po redu „Noć istraživača“ u Srbiji, održaće se u petak 25.septembra, u čak 10 gradova. Osim u Novom Sadu, budnih će biti i u Beogradu, Zrenjaninu, Subotici, Pančevu, Nišu, Kragujevcu, ...

 

Evropska “Noć istraživača” proslavlja svoj desetogodišnji jubilej, a pod sloganom „Ta divna nauka“ na centralnoj svečanosti u Briselu 23. septembra okupiće učesnike “Noći istraživača” iz cele Evrope, koji će prikazati svoje najzanimljivije naučne eksperimente i projkete. Novosadski univerzitet će predstaviti naše čuvene “kuvarice” dr Marija Lesjak i dr Sanja Dožić i dr Jovana Francuz, sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine na PMF-u. One će evropskoj publici prikazati naučnu postavku „Prozori budućnosti“.

 

          Posetioci u Novom Sadu će naučnike na delu videti u tržnom centru BIG od 16, pa sve do 22h, a tu noć će se upoznati sa otkrićima koja su promenila svet - tranzistor, DNK, teleskop, štamparska mašina, penicilin, kompjuter, X zračenje, parna mašina,… Neizbežna je i “Kafa sa naučnicima”, gde, u opuštenoj atmosferi, svi zainteresovani mogu da da popričaju sa eminentnim ekspertima.

Poseban program se priprema u klubu QUARTER i počinje u 20 sati. Namenjen je srednjem uzrastu i populaciji koja je malo više okrenuta umetnosti nego nauci. Posetioci će imati priliku da čuju predavanje docentkinje na FTN-u i kustosa nacionalne selekcije ovogodišnjeg Praškog kvadrijenala, Mie David. To veče je i svečano otvaranje izložbe umetnica Aleksandre Stratimirović i Sandre Praun “You Say Light – I think Shadow” koja je jedinstven spoj nauke i umetnosti na temu svetlosti. Tu je i naučni pabski kviz, a program završava koncertom benda Libertango. Naučnici koji su osim nauke talentovani i za muziku imaće priliku i ove godine da se takmiče u pevanju.

 

Subotička “Noć” se održava u Hotelu Galleria, zrenjaninska u Kulturnom centru i Muzeju grada, a ova godina u Pančevu donosi novine, pa će tako, pored predviđene izložbe, prvi put biti organizovano takmičenje pod nazivom Y FAKTOR, gde će pobediti “najtalentovaniji za nauku”.

 

Više informacija na www.nocistrazivaca.rs