"Kroz vasionu i vekove" priča o Milutinu Milankoviću

Od 25. januara do 25. februara 2012. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu i u sedištu Matice srpske (u zadužbinskom zdanju Marije Trandafil) održaće se izložba "KROZ VASIONU I VEKOVE - Priča o Milutinu Milankoviću", koju priređuju Matica srpska i Udruženje „Milutin Milanković” iz Beograda, a u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu, Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu i Zavodom za udžbenike.

 

               Izložba je podeljena u dva tematska bloka. U holu Departmana za fiziku PMF-a će biti izloženi eksponati koji svedoče o školovanju i naučnom radu Milutina Milankovića, dok će u knjižari Matice srpske, u zadužbinskom zdanju Marije Trandafil, posetioci moći da vide drugi deo izložbe, posvećen Milankovićevom kalendaru i saradnji znamenitog naučnika sa Maticom srpskom, nastarijom književnom, kulturnom i naučnom institucijom srpskog naroda.  Za organizovane posete studenata i učenika osnovnih i srednjih škola, u zgradi Matice srpske će biti obezbeđena projekcija dokumentarnog filma o Milutinu Milankoviću.

 

               Svečano otvaranje izložbe je 25. januara u 12.00 časova u holu ispred Amfiteatra Mihajlo Pupin u zgradi Departmana za fiziku, Trg Dositeja Obradovića 4.

Prisutne će pozdraviti prof. dr Slobodan Ćurčić, potpredsednik Matice srpske i gospodin Slavko Maksimović, predsednik Udruženja „Milutin Milanković”. O Milutinu Milankoviću će govoriti prof. dr Miroslav  Vesković, rektor Univerziteta u Novom Sadu, koji će ujedno i otvoriti izložbu.

 

U prilogu je i kraća biografija Milutina Milankovića.