Izložba "CERN U SRBIJI" i u Novom Sadu

UNESCO SVETSKI DAN NAUKE ZA MIR I RAZVOJ

Izložba o CERN-u

           

            WSDPD - World Science Day for Peace and Development - Svetski dan nauke za mir i razvoj, PMF je obeležio prvi put prošle godine, sa idejom da to postane tradicija, u cilju  promocije fundamentalnih nauka, samog fakulteta i CERN-a, trenutno najznačajnije svetske naučne institucije iz oblasti fizike.

Ove godine, u organizaciji Centra za promociju nauke, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Komisije za saradnju sa CERN-om u Novi Sad stiže deo interaktivne izložbe „CERN u Srbiji“, koja će biti otvorena od 09. novembra do 01. decembra u holu zgrade Departmana za fiziku novosadskog PMF-a (Trg Dositeja Obradovića 4).

           

            Izložbu će svečano otvoriti rektor Novosadskog univerziteta prof. Miroslav Vesković i dekan PMF-a, prof. Neda Mimica Dukić, u petak u 13.00 časova u holu zgrade Departmana za fiziku.

           

             Izložba predstavlja deo najnovijih dostignuća u najvećoj istraživačkoj instituciji na svetu, a izloženi eksponati će istovremeno predstaviti istraživanja u CERN-u i višegodišnje učešće više od 30 srpskih naučnika u radu ove organizacije.

 

Novosađani će imati priliku da vide kako izgleda najveća istraživačka laboratorija na svetu i koliki je njen značaj, kao i šta Srbija radi u okviru tog projekta. S obzirom na to da je malo zemalja imalo priliku da vidi ovakvu izložbu, ovo je odlična prilika i za promovisanje nauke i obrazovanja.

 

Dodatni motiv za dolazak ove izložbe u Beograd i Novi Sad je i članstvo naše zemlje u CERN-u. Naime, u januaru ove godine predstavnici Srbije su potpisali Ugovor na osnovu koga Srbija postaje pridruženi član sa statusom koji vodi ka punopravnom članstvu u CERN-u. Izložba „CERN u Srbiji“, građane će, između ostalog upoznati, ne samo sa aktuelnim pitanjima savremene fizike, već i sa tim šta članstvo u CERN-u znači za Srbiju.

 

            Nakon svečanog otvaranja izložbe, ukoliko tehničke mogućnosti dozvole, planirana je video veza sa našim studentima koji će baš u to vreme biti u CERN-ovim laoboratorijama.

             

                Podsetićemo, PMF već tri godine ima kontinuirane, vrlo uspešne i posećene,  video-konferencije sa stručnjacima ove vrhunske evropske organizacije za nuklearna istraživanja sa sedištem u blizini Ženeve, u kojoj je trenutno najveća svetska laboratorija u oblasti fizike elementarnih čestica.

Uz finansijsku podršku Centra za promociju nauke, studenti Prirodno-matematičkog fakulteta zajedno sa studentima Fakulteta tehničkih nauka, od 07. do 12. novembra su u poseti CERN-u.

CERN LOGO CERN LOGO