Info dan programa “Erazmus za mlade preduzetnike"

Predstavljanje programa „Erazmus za mlade preduzetnike“ - amfiteatar centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu (ulica dr Zorana Đinđića bb), petak, 14. mart, 10 časova.

 

Program “Erazmus za mlade preduzetnike” (EYE), koji je pokrenula Evropska komisija 2009. godine, omogućava novim preduzetnicima (nezaposlenim osobama ili preduzetnicima koji su osnovali sopstvenu firmu u protekle tri godine) da steknu korisne veštine i iskustvo u poslovanju u nekoj drugoj zemlji. Učešćem u “Erazmusu za mlade preduzetnike” oni dobijaju jedinstvenu priliku da uče od iskusnih kolega tako da njihove poslovne ideje mogu da postanu stvarnost. Cilj projekta je da stimuliše što veći broj mladih ljudi, da preduzmu odlučujući korak i osnuju novo preduzeće. Među dosadašnjim učesnicima u projektu, čak 94% mladih preduzetnika i 85% preduzetnika domaćina se izjasnilo da im je ovaj program pomogao da razviju sopstveni posao.

 

Program pokriva troškove novih preduzetnika za boravak u trajanju od jednog do šest meseci (u prosečnom iznosu od 850 Eura mesečno), dok preduzetnici domaćini prema novim preduzetnicima, u finansijskom smislu, nemaju nikakva obaveze. 

 

UNESCO katedra i EEN kancelarija Univerziteta u Novom Sadu su članovi konzorcijuma na projektu Practyce II, koji se realizuje u okviru programa “Erazmus za mlade preduzetnike”. Na ovaj način Univerzitet u Novom Sadu postaje prvi univerzitet u Srbiji koji učestvuje u programu mobilnosti mladih preduzetnika, a UNESCO katedra nastavlja sprovođenje misije podrške razvoju preduzetništva. 

 

Program „Erazmus za mlade preduzetnike“ finansira Evropska komisija, kroz program za konkurentnost i inovativnost (CIP). 

 

Dodatne informacije o programu, uključujući i informacije o tome kako se prijaviti, moguće je naći na www.erasmus-entrepreneurs.eu.