Generalni sekretar Svetske turističke organizacije na PMF-u

U organizaciji Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja (MERR) i Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), od 22. do 24. februara 2012. godine u Beogradu i Novom Sadu održava se Međunarodna konferencija na temu održivog razvoja ruralnog turizma “Sustainable Rural Tourism Development” . Konferenciju otvara generalni sekretar UNWTO, dr Taleb Rifai.

 

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo će u petak 24.02.2012. godine ugostiti generalnog sekretara Svetske turističke organizacije, dr Taleba Rifaia koji će u 9:30 časova  održati predavanje pod nazivom: Contribution of Tourism to Global Economy, u Amfiteatru "Mihajlo Pupin" (A1) u zgradi Departmana za matematiku.

 

Povod za ovakav događaj je dvostruki jubilej koji Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo ove godine proslavlja – 50 godina Departmana za geografiju i 20 godina od osnivanja Katedre za turizam.

 

           Gospodin Rifai će tog dana  biti gost rektora Univerziteta prof. dr Miroslava Veskovića, našeg Departmana radi potpisivanja Protokola o budućoj saradnji,  a nakon toga i  gost predsednika Vlade Vojvodine, gospodina dr Bojana Pajtića.

 

Podsećamo, Srbija je 2011. u Južnoj Koreji, na 53. Komisiji za Evropu, postala član Komiteta za održivi razvoj u turizmu (Sustainable Development of Tourism Committee), a po rečima stručnjaka, regionalna saradnja je vrlo važna, a akcenat se stavlja na Dunavsku strategiju i tematske rute, koje su od velikog kulturnog i istorijskog značaja, i povezuju više zemalja u regionu.

 

           Najavljujući ovu konferenciju dr Goran Petković, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, ističe da će na njoj učestvovati i ministri iz regiona, a agencije UN će predstaviti dosadašnje rezultate na projektu ruralnog turizma zajedno sa nacionalnim patrtnerima - ministarstvima Ekonomije i regionalnog razvoja i Poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i Turističkom organizacijom Srbije. U tom smislu i Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije, podseća da je „Srbija za temu ovogodišnje promocije izabrala gastronomiju - “Hranu sa dušom”, koja je mnogim turistima prva asocijacija na seoski turizam i predele još netaknute prirode, u čemu Srbija vidi svoju komparativnu prednost”.

 

DR TALEB RIFAI DR TALEB RIFAI