Konferencija GAMM u Novom Sadu

     Međunarodna asocijacija primenjenih matematičara i mehaničara (GAMM) po prvi put u Srbiji, i to u Novom Sadu, održava svoju godišnju konferenciju, 84. po redu. Organizatori su Prirodno-matematički fakultet i Fakultet tehničkih nauka.

 

     Svečano otvaranje Konferencije je u ponedeljak, 18. marta, u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta u 13 časova. Pozdravnu reč će imati predsednik GAMM društva Volker Merman, a u ime organizatora goste će pozdraviti Ljiljana Cvetković sa PMF-a i rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković.

 

     Konferencija traje do 22. marta i okupiće skoro 800 učesnika iz više od 50 zemalja sveta koji će razmeniti najnovija saznanja iz oblasti primenjene matematike i mehanike. Najveći broj stručnjaka dolazi iz Nemačke (441), a veliki broj učesnika prijavljeno je i iz Srbije (108). Impozantan je broj studenata doktorskih studija koji su uzeli učešće na skupu, čak 450.

 

    Rad konferencije odvijaće se na nekoliko lokacija. Nagrađena i pozvana (plenarna) predavanja odvijaće se prvog dana u Srpskom narodnom pozorištu, a narednih dana u bioskopu Arena, dok će se rad po sekcijama (kojih ima ukupno 23) odvijati na Fakultetu tehničkih nauka.

 

      Takođe, ovaj skup će biti praćen i drugim zanimljivim dešavanjima. Biće organizovana izložba najvećih svetskih izdavačkih kuća kao što su: "Springer", "Wiley", "Elsevier", "Oxford University Press", a  za studente FTN-a i PMF-a, koji nisu učesnici konferencije, pripremaju se dva popularna predavanja iz oblasti primenjene matematike i primenjene mehanike.
 
        Međunarodna asocijacija za primenjenu matematiku i mehaniku (GAMM) osnovana je 1922. godine i svoje godišnje konferencije uglavnom organizuje u Nemačkoj, gde je i sedište ove asocijacije.
Na prostorima bivše SFRJ samo je jednom održan ovaj skup i to u Dubrovniku 1985. godine. Tradicionalno, ovo društvo neguje međunarodnu saradnju u oblasti primenjene matematike, kao i u svim oblastima mehanike i fizike koji čine temelje inženjerskih nauka.

 

GAMM 2013 NOVI SAD GAMM 2013 NOVI SAD