PMF na Festivalu nauke 2012.

Festival nauke u Novom Sadu http://www.festivalnauke.uns.ac.rs/2012/rs/program/celina2.html organizuje se već četvrti put sa ciljem da na popularan način prikaže nauku najmlađima, budućim studentima i svim zainteresovanima koji imaju želju da se upoznaju sa novim naučnim dostignućima.

 

 

Ove godine, Festival nauke se održava  12. i 13. maja, na centralnom trgu univerzitetskog Kampusa i prostorima na Fakultetu tehničkih nauka, od 10.00 do 18.00 časova.

 

Pozivamo profesore, saradnike i studenta da prisustvuju svečanom otvaranju, koje će se održati u petak, 11. maja u 16.00 časova na Trgu (kod fontane).

 

 

Prirodno-matematički fakultet se predstavlja sa 12 radionica i nekoliko interesantnih predavanja. Gosti Festivala će imati prilike da lično upoznaju čuvenog Mika Stora iz CERN-a ili Tristana Hibša sa Harvarda.

Predavanja:

Subota, 13:00h - FTN, amfiteatar A1

HOW   CERN   IS   CHANGING   OUR   LIVES - dr. Michael (Mick) Storr - CERN

Subota, 14:00h - FTN, amfiteatar A1

BOŽJA  ČESTICA: DELIĆ  KOJI  NEDOSTAJE,  ILI  KOST  U  GRLU? – Tristan Hubsch feat. prof.dr Miroslav Vesković

Howard University, Washington DC, USA

Subota, 16:00h - FTN, amfiteatar A1

TAJNE KOCKANJA – prof.dr Zorana Lužanin- PMF NS

Nedelja, 13:00h - FTN, amfiteatar A1

FIZIKA – NIT KOJA POVEZUJE – prof.dr Darko Kapor – PMF NS

Nedelja, 17:00h - FTN, Sala 106

Forum "rešimo zajedno": Nuklearni otpad i šta sa njim?prof.dr IŠTVAN BIKITPMF NS

 

Radionice:

Energija za groš

Veliki izazov 2020: ENERGIJA

OBLAST: Hemija zaštite životne sredine (PMF)

Da li je moguće istovremeno voziti bicikl, praviti užinu i čitati novine? Jeste! A možemo li ugrejati prozore? Svakako! Postavka Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine će vas u to i uveriti! Proverite efikasnost utroška ljudske energije i svojih kulinarskih sposobnosti dok vozeći bicikl pravite svoj omiljeni voćni šejk. Potom naučite više o ulozi termalnih zavesa za izolaciju prostora učestvujući u radionici pravljenja termalnih zavesa. Kako uz pomoć njih da zarobite onih 60% računa za grejanje koji su vam do sada bežali kroz prozor?

 

Čik pogodi ko sam i gde živim

Veliki izazov 2020: KLIMA I OKOLINA

OBLAST: Ekologija životinja (PMF)

 Koliko poznaješ životinje? Da li znaš gde one žive? Poseti nas i uz igru, zagonetke i zanimljive asocijacije upoznaj vrstu životinje i njeno prirodno stanište. A za naše najmlađe posetioce spremili smo posebnu igru „Lavirint –otkrij gde živim!".

 

Ko je na meniju?

Veliki izazov 2020: KLIMA I OKOLINA

OBLAST: Ekologija životinja

Tigar jede zebru? Ili ipak ne?
Severna i Južna Amerika, Afrika i Australija biće etape na našem putovanju do odgovora na ovo i mnoga druga pitanja o lancima ishrane u životinjskom svetu. Na zanimljiv i poučan način, uz mapu Sveta i video prikaz, našu pomoć i, naravno, vaše vijuge, napravićete jelovnik tigra, lava i drugih veličanstvenih životinja.

 

I biljke imaju zube

Veliki izazov 2020: KLIMA I OKOLINA

OBLAST: Botanika

Životinje imaju ruke, zube i jezik kao i prostiji ili složeniji sistem organa za varenje. A za biljke znamo da se hrane fotosintezom. Međutim, svi znamo da postoje i takozvane „biljke-mesožderke“ – da li to znači da su to biljke koje imaju ruke, prste, zube... i ako nemaju... pa zasto ih onda zovemo biljke mesožderke?

 

Razmnožavanje biljaka

Veliki izazov 2020: KLIMA I OKOLINA

OBLAST: Botanika

Da bi se biljke razmnožavale najčešće im treba cvet. Ali šta je sa biljkama koje nemaju cvetove? Kako se one razmnožavaju? Gde se nalaze njihovi organi za razmnožavanje? Mahovine, prečice, rastavići, paprati, golosemenice i cvetnice, sve su to biljke s kojima ćemo vas upoznati u ovom biljkovitom druženju sa cvetnim nagradama!

 

Eko-domaćinstvo

Veliki izazov 2020: KLIMA I OKOLINA

OBLAST: Hemija zaštite životne sredine

Ako ste se ikada zapitali kako fleke od jaja na zidu mogu biti korisne, kako iscepane novine postaju romantične i šta biva sa smećem kada pobegne iz kante za otpatke, interaktivne radionice hemičara će vam pružiti odgovore na ova pitanja! Zamešajte ekološke boje od kulinarskih sastojaka;  naučite da novine pretvarate u novi papir, tetra pak u novčanik, upoznajte se sa reciklažom!

 

Pod zvezdanim nebom

Veliki izazov 2020: INOVACIJE

OBLAST: Astronomija

Iskusite nebo kao nikada pre! Posetite jedinstveni mobilni planetarijum i vidite nebo kakvo danas možete da vidite samo još na vrhovima udaljenih planina – čisto, jasno i zvezdano! Naši astronomi povešće vas na putovanje po sunčevom sistemu i otkriti vam neke od brojnih tajni svemira!

Sve tajne Sunca

Veliki izazov 2020: INOVACIJE

OBLAST: Astronomija

Sunce: naš najbolji prijatelj, ili skriveni neprijatelj? Zavirite kroz teleskop i pogledajte ga uživo!Saznajte šta su sunčeve pege i kakve se to eksplozije dešavaju na njemu. Kakvo je to UV zračenje koje nam Sunce šalje i zašto nam ono šteti? Napravite svoj mali spektroskop koji će vam dozvoliti da od svetla napravite dugu bilo kada! Naš veliki interaktivni model Sunca naučiće vas kako i zašto ono sija! Napravite sami svoj solarni brodić i iskoristite Sunce da ga pokrenete! Upoznajte Sunce kao nikada do sada – i spolja i iznutra!

Predstava Zvuk fizike

OBLAST: Fizika

LOKACIJA: Fakultet tehničkih nauka, amfiteatar A3

TERMINI: Subota: 11:30, 13:30, 15:30, 16:30

               Nedelja: 11:30, 13:30, 14:30, 16:30

Šta je zvuk? Kako razlikujemo note? Šta bi bilo kad bismo mogli da čujemo Sunce? Koji se muzički instrumenti kriju u vašem domu? Posetite nas i oslušnite muziku fizike!

 

Od čestica do zračenja

Veliki izazov 2020: INOVACIJE

OBLAST: Fizika – nuklearna fizika

Dragi posetioče, ako te zanima kako istraživači u CERN-u detektuju čestice, da li ima zračenja oko nas, šta sve zrači i koliko je to opasno, dođi u kutak fizike da se družimo i saznaj odgovore na ova i još neka interesantna pitanja.

 

Geometrija oko nas

Veliki izazov 2020: INOVACIJE

OBLAST: Matematika

Otkrijte inspirativnost i lepotu matematike upoznajući se sa vrstama i osobinama geometrijskih oblika, njihovim prostornim relacijama i ulogom u svakodnevnom životu, ali i izrađujući geometrijska tela od raznovrsnih materijala i upotrebnih predmeta.

 

Igrajmo se geografije

Veliki izazov 2020: MULTIKULTURALIZAM

OBLAST: Geografija

Gde je Obala slonovače? Koji je glavni grad Brazila? Koja planina je najviša u Evropi? Kako rade vulkani? Zašto se tektonske ploče pomeraju? Poseti nas i kroz igru saznaj o udaljenim krajevima sveta, o zemljama koje te okružuju, o tome kako diše naša planeta! Saznaj i sam koliko geografija jeste zanimljiva!

Da ne poveruješ svojim očima 

Veliki izazov 2020: INOVACIJE

OBLAST: Fizika – optika-optometrija

Da li ste se nekad zapitali zašto je teniska loptica žute boje, zašto se dešava da opipavamo u mraku iako znamo raspored stvari u prostoriji? Možemo uzeti zdravo za gotovo sve što vidimo oko sebe, ali priča o vidu nije tako jednostavna. Posetite nas da zajedno otkrijemo misteriju vida.