Fame Lab 2013

 

Britanski savet i RTS i ove godine organizuju „Laboratoriju slavnih“, sedmo izdanje međunarodnog takmičenja za izbor najboljeg mladog komunikatora nauke u Srbiji. Pobednik nacionalnog takmičenja predstavljaće našu zemlju na međunarodnom finalu koje se tradicionalno organizuje u okviru Festivala u Čeltnemu u Velikoj Bitaniji.

 

Zasnovana na veoma uspešnom britanskom modelu FameLab, "Laboratorija slavnih" je međunarodno takmičenje koje traga za talentovanim mladim ljudima u oblasti komunikacije nauke. Osnovna ideja ovog projekta jeste da nauku učini zabavnom i da ohrabri mlade ljude koji su "ludi za naukom" da svoje znanje i entuzijazam podele sa najširom publikom. Srbija je deo ovog takmičenja od samog početka - od 2007. godine.

 

Cilj "Laboratorije slavnih" je da podrži mlade naučnike da vizijom nauke dvadesetprvog veka inspirišu i izazovu maštu kod publike. Ovo takmičenje traži nova lica nauke koja će umeti da razviju svoje ideje i prezenterske veštine.

 

Pravila takmičenja "Laboratorija slavnih" su vrlo jednostavna: svaki kandidat ima tri minuta da se predstavi pred stručnim žirijem naučnom prezentacijom koja je razumljiva za široku publiku. Ako želite više informacija o takmičenju, predlažemo da posetite YouTube kanal sa snimcima prezentacija od prošle i ranijih godina.

"Laboratoriju slavnih" organizuje British Council u saradnji sa Festivalom u Čeltnemu, a glavni partner u Srbiji je Radio-televizija Srbije. Ovaj projekat je dobio direktnu podršku velikog broja naučnih institucija iz celog sveta, uključujući CERN i NASU.

 

 

Prijavni formular, kao i propozicije takmičenja možete pronaći na http://www.britishcouncil.org/sr/serbia-projects-beautiful_science-famelab_competition.htm .