Fame Lab 2011

Po uspešnom britanskom modelu Fame Lab, "Laboratorija slavnih" je međunarodno takmičenje koje traga za talentovanim mladim ljudima u oblasti komunikacije nauke. Osnovna ideja ovog projekta jeste da nauku učini zabavnom i da ohrabri mlade ljude koji su "ludi za naukom" da svoje znanje i entuzijazam podele sa najširom publikom.

Cilj "Laboratorije slavnih" je da podrži mlade naučnike da vizijom nauke dvadeset prvog veka inspirišu i izazovu maštu kod publike. Ovo takmičenje traži nova lica nauke koja će umeti da razviju svoje ideje i prezenterske veštine.

Prirodno-matematički fakultet se svakako može pohvaliti sa nekoliko mladih naučnika koji su proteklih godina na ovom takmičenju ostvarili zapažene rezultate - Vanja Marjanski, tada diplomac  sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine je 2008. godine osvojio nagradu publike, Ivana Horvat sa Departmana za fiziku, smer astronomija, je te godine osvojila III mesto, dok je pobednik bila Tijana Prodanović, docent sa Departmana za fiziku, novosadskog PMF-a. Ona je u kategoriji za najboljeg popularizatora nauke osvojila I mesto u nacionalnoj i II u međunarodnoj kategoriji.

Marija Lesjak, sada doktorantkinja na Departmanu za hemiju i biohemiju i trenutno student londonskog Univerziteta,  je godinu dana pre toga imala interesantan i zapažen nastup i plasirala se u finale.

Do finala 2009. godine stigli su i Danica Radmanovac student Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine i Rastislav Stojsavljević student Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, dok je Bojana Kravić, student Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, osvojila treće mesto.

U finalu 2010. godine bila je Marija Nikolić student Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Ove godine, "Laboratorija slavnih" se održava po peti put u Srbiji, a broj zemalja koje su se uključile je veći nego ikad - Austrija, Brazil, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Egipat, Francuska, Nemačka, Grčka, Hong Kong, Izrael, Libija, Maroko, Poljska, Portugalija, Rumunija i Švajcarska.

S obzirom na odličnu saradnju novosadskog PMF-a i British Council-a, promocija programa Fame Lab će se održati 22. februara od 14.00 do 15.00 sati na Departmanu za biologiju i ekologiju, u amfiteatru 1.

"Laboratoriju slavnih" organizuje Britanski savet (British Council) u saradnji sa Festivalom nauke u Čeltnemu ( Velika Britanija ), a  glavni partner u Srbiji je Radio-televizija Srbije.

Prijave se primaju do ponedeljka, 7. marta 2011. u 14.00 sati.