Dodela diploma prvoj generaciji strukovnih optometrista

Na Departmanu za fiziku novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta od pre 4 godine postoji potpuno novi, jedinstveni i akreditovani program strukovnih studija – Optometrija.

           

Glavna svrha optometrije je korekcija vida i otkrivanje bolesti koje mogu zahvatiti oko ili vizuelni sistem čoveka. Naime, optometristi su stručnjaci za primarnu brigu zdravlja vida. Školuju se da mogu izvršiti pregled oka u svrhu otkrivanja defekata u viđenju, znakova povreda, očnih bolesti ili abnormalnosti i problema vezanih za vid. Takođe, kvalifikovani optometrista radi dijagnostiku, savetuje i kada je neophodno prepisuje, priprema i obezbeđuje naočare i ostala optička pomagala. Obraćanje ovakvom stručnjaku svakako može biti potrebno i korisno, bez obzira da li pacijentu nije potrebno nikakvo dalje ispitivanje i tretman, ili su pacijentu potrebna korekciona sočiva, ili dalje upućivanje oftalmologu. Kvalifikovani optometrista ima široku lepezu mogućnosti bavljenja svojom strukom, kao npr. u, oftalmološkim klinikama, optičkoj industriji, bolnicama, oftalmološkim kućama,domovima zdravlja i sličnim institucijama.

 

            Perspektiva optometriste za zaposlenje je izuzetno dobra, s obzirom na veliki broj optičarskih radnji u Srbiji i na to da za sada ne postoji konkurencija. Ova struka ima ogroman zamah u Evropi i svetu i smatra se jednom od najperspektivnijih u Evropskoj uniji.

           

Prva generacija strukovnih optometrista je završila studije, a svečana dodela diploma zakazana je za 31. mart u 10.00 časova u Amfiteatru "Mihajlo Pupin" na Departmanu za fiziku.

 

Ceremoniji će prisustvovati eminentni profesori iz inostranstva, inače predavači studentima optometrije, kao i rektor Novosadskog univerziteta i dekan PMF-a.