Dani informatike

Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike (CNTI), ove godine peti  put realizuje projekat Dani informatike u školama Vojvodine. Cilj ovog projekta je da podstakne proces informatizacije nastave u školama Vojvodine, kao i da populariše nove tehnologije u školskim nastavnim i vannastavnim aktivnostima, što podrazumeva da u dogledno vreme računar u školi bude jedan od osnovnih alata, sredstvo za ostvarivanje bolje i savremene komunikacije između svih subjekata koji neposredno i posredno učestvuju u vaspitno-obrazovnom radu.

                Projekat se realizuje u osnovnim i srednjim školama u Vojvodini pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.  

               

                Pozivamo Vas da 16. januara 2012. godine u 12 časova na  Prirodno- matematatičkom fakultetu u Novom Sadu u Amfiteatru 5 (zgrada Departmana za matematiku i informatiku), prisustvujete završnoj svečanosti i dodeli nagrada u akciji Dani informatike u školama Vojvodine.

 

                Tom prilikom najboljoj školi iz područja informatike po treći  put biće uručena plaketa „Stjepan Han“ po imenu doajena iz oblasti  informatike, koja se dodeljuje svake godine najboljoj školi iz oblasti informatizacije škola u Vojvodini.

                Pokrovitelji projekta su Pokrajinski  sekretarijat za obrazovanje upravu i nacionalne zajednice i Prirodno-matematički fakultet. Organizator i realizator je Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike.

 

O profesoru Stjepanu Hanu

               

                Plaketa posvećena profesoru Stjepanu Hanu naš je skroman doprinos da otrgnmo od zaborava ono što je učinio u svom životu.

                Rođen je 1907. godine. Po zavšetku osnovne i srednje škole, upisuje se na Tehnički fakultet i  paralelno, na Muzičku akademiju. Studije završava 1930. godine i dobija diplomu elektromašinskog inženjera. Objavio je velik broj radova: članaka, referata, studija, monografija i knjiga.

               

                Prof. Han je 1962. godine bio izabran za redovnog profesora Ekonomskog fakulteta u Subotici, te se na njegovu inicijativu uvode u nastavne planove svih smerova tog Fakulteta predmeti iz oblasti informatike i kibernetike; a formira se i smer za informatiku. Zavod nabavlja u ono vreme jedan od najvećih računara Vojvodine, koji je radio više od desetak godina, pružajući usluge ne samo u Subotici i Vojvodini, nego i van Vojvodine, pa i van Srbije.

               

                Prof. Hanu dodeljena je Oktobarska nagrada „Oslobođenje Subotice“. U međuvremenu izradio idejni koncept informatizacije Vojvodine, polazeći od mreže većih i manjih računara, spojenih na „osovinu“ Subotica, Novi Sad, Pančevo, sa centralnim računarom u glavnom gradu Pokrajine.

                Svoj stručni autoritet u zemlji i inostranstvu, spojen sa neumornim radom, koristio je za razvoj vojvođanske informatike. Pri tome je imao priznatih uspeha, pa se može reci da je prof. Han zaslužan za razvoj i napredak informatike u Vojvodini.