Akcija studenata optometrije - besplatan pregled za srednjoškolce

Svetski dan vida - besplatno utvrđivanje dioptrije za srednjoškolce

 

Svetski dan vida obeležava se svake godine drugog četvrtka u oktobru, pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije (WHO), s namerom da upozori na probleme slepih osoba i osoba sa oštećenim vidom i doprinese rešavanju takvog globalnog zdravstvenog problema.  

 

Na Departmanu za fiziku novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta od pre 4 godine postoji potpuno novi, jedinstveni i akreditovani program strukovnih studija – Optometrija.

Svrha ovog studijskog programa je da kvalitetno obrazuje kadar u domenu očne optike, od procesa proizvodnje, preko održavanja i servisiranja optičkih instrumenata i pomagala, do refrakcije i očne optike.

Optometrista je stručnjak za primarnu brigu o zdravlju vida koji je stručan za detekciju defekata vida, povreda, nekih očnih bolesti ili anomalija. Dijagnostikuje grešku refrakcije oka, savetuje, prepisuje i obezbeđuje optička pomagala.

Prirodno-matematički fakultet se i ove godine, već tradicionalno,  priključuje obeležavanju Svetskog dana vida i srednjoškolce poziva na besplatan pregled utvrđivanja eventualnog nedostatka vida, njegove korekcije, te potrebe za optičkim pomagalima, u smislu nošenja naočara ili kontaktnih sočiva.

Naime, primećeno je da degeneracije vida u proteklih nekoliko godine počinju već u srednjoj školi, te je ova akcija motivisana u cilju prevencije bolesti vida kod mladih.

Preglede će obavljati budući diplomirani strukovni optometristi, odnosno studenti apsoleventi na smeru optometrija.

Pozivamo srednjoškolce, da uz đačku knjižicu, u četvrtak, 13. oktobra dođu na besplatan optometrijski pregled, od 11.00 do 13.00 sati na Departman za fiziku, Trg Dositeja Obradovića 4, laboratorija 67, na IV spratu.

Ovogodišnju akciju, podržaće optika Yason, koja će obezbediti poklon vaučere za prvih 10 srednjoškolaca koji se budu pojavili na pregledu.