NOĆ ISTRAŽIVAČA 2012 NA MILETIĆEVOM TRGU 28. SEPTEMBRA OD 17H DO PONOĆI!

logo_2012.jpg logo_2012.jpg

NOĆ ISTRAŽIVAČA 2012 u četiri grada Srbije

 

U Srbiji će 28. septembra biti održana Noć istraživača, događaj koji na inicijativu Evropske unije treću godinu za redom afirmiše nauku i istraživače i podstiče mlade na istraživačko-naučnu karijeru. Novi Sad, Zrenjanin, Beograd I Niš u istoj noći predstaviće posao istraživača u drugačijem svetlu.

 

Trg slobode biće centralno mesto ovogodišnje "Noći istraživača" u Novom Sadu.

 

 

Program za Novi Sad - Trg slobode

Početak: 17 časova

 

17:00 – 17:30 – Svečano otvaranje uz nastup Univerzitetskog hora

17:30 – 00:00 – Eksperimenti uživo

17:30 – 19:00 – Dečji program (Predstave, animacije, zabavni program…)
19:00 – 21:00 – Na kafi sa naučnicima (klub “Berliner” – Katolička porta)
21:00 – 23:00 – Elektrana na ljudski pogon
23:00 – 00:00 – Zabavni program (Plesna grupa Sambansa)

Eksperimenti uživo:  Roboti u potrazi za blagom, Apsolutno moj si broj, Suprotnosti se privlače, Zvezdani ples, Budi spreman za katastrofalnu neman, Globalno krčkanje, Zaljubite se u proleće, Čistoća je pola zdravlja, Mala veterinarska klinika, Sakrij svoje nestašluke, Koje je boje vaša boja, Rasvetli svoj problem, Upala lupa u med, Čik pogodi koji je limun žući, Zanimljiva hemija, Romantično veče pod zvezdama.

Na kafi sa naučnicima (klub “Berliner” – Katolička porta) imaćete priliku da razgovarate sa 11 sjajnih istraživača, a neke od tema za razgovor biće: veliki prasak i poreklo prvih elemenata, ekologija i zaštita prirode, da li mozak ima pol, svemogući“ antioksidansi, tehnologija piva, nanotehnologije, forenzika i forenzičke analize, akustika i audio tehnika, i mnoge druge.

Ko su naučnici sa kojima se ovde sastajete pogledajte na sledećem linku: http://nocistrazivaca.cpn.rs/naucnici/#naucniciNoviSad

Posebna atrakcija ovogodišnje manifestacije će biti takmičenje u proizvodnji električne energije koristeći bicikle i „ljudski pogon“. Ideja je da centar Novog Sada tokom večeri 28. septembra postane prava elektrana na ljudski pogon i da se posetiocima omogući da vide koliko električne energije mogu napraviti tokom dva sata vožnje „bicikla“ i za šta se ta količina energije može iskoristiti.

Svi zabavni i naučni sadržaji u okviru događaja su besplatni!

 

Po prvi put kao deo promotivne kampanje biće organizovan četvorodnevni  festival – “Nedelja istraživanja” (24. – 27. septembar 2012), tokom koje će fakulteti u Novom Sadu širom otvoriti vrata svojih laboatorija, amfiteatara i vežbaonica i pozvati osnovce i srednjoškolce da dođu i upoznaju naučnike na licu mesta - na njihovom radnom mestu. Prateći formu 4 glavne tame koje su u fokusu “Noći istraživača 2012”: ENERGIJA I OKRUŽENJE, INOVACIJE I IDEJE, ZDRAVLJE I BEZBEDNOST, HRANA I VODA, svaki dan će biti održavane zanimljive radionice, predavanja, izvođeni ogledi i performansi.

 

 

“Nedelja istraživanja” -  PROGRAM:

 

24.09. od 12-14h

Poljoprivredni fakultet – Laboratorija za biodizel

Fakultet tehničkih nauka –Laboratorija za obnovljive i distribuirane izvore električne energije

Prirodno matematički fakultet – Laboratorija za nuklearnu fiziku

 

25. 09. od 12-14h

Medicinski fakultet – Farmacija, Anatomija, histologija, Stomatologija, Urgentni centar

 

26.09. od 12-14h

Prirodno matematički fakultet – Laboratorija za hemijska ispitivanja životne sredine

Tehnološki fakultet – Laboratorija za ambalažu i pakovanje

Poljoprivredni fakultet – Laboratorija za ispitivanje stočne hrane

 

27.09. od 12-14h

Fakultet tehničkih nauka – Katedra za mehatroniku, robotiku I automatizaciju, Laboratorija fleksibilnu elektroniku

Prirodno matematički fakultet – Laboratorija za ispitivanje lekovitog bilja

 

Organizatori "NOĆI ISTRAŽIVAČA 2012" su Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Festival nauke, Centar za promociju nauke, Prirodno matematički fakultet iz Novog Sada, Naučni institut „Mihajlo Pupin“, Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Zrenjanina i Kreativno edukativni centar. Manifestaciju su, pored Evropske komisije, do sada podržali Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj Vlade Vojvodine i Grad Novi Sad.


Web prezentacija manifestacije: www.nocistrazivaca.rs

Facebook stranica: NOĆ Istraživača - Srbija  

slika_1.jpg slika_1.jpg