Međunarodna konferencija povodom 175. godina SANU

Danas, u prostorijama ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu, a u sklopu obeležavanja  175. godišnjice postojanja SANU, počinje Međunarodna naučna konferencija „Loess2M – modelling and mapping“.


Ovo je četvrta međunarodna konferencija o klimatskim promenama tokom Ledenog doba koja se na inicijativu prof. dr Slobodana Markovića organizuje u Novom Sadu, a pored Akademije, organizatori su Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo i INQUA Loess Focus Group.

Tokom konferencije, rad će se odvijati u okviru plenarnih i tematskih zasedanja: Poreklo lesa, Hronologija lesa, Les kao klimatski i ekološki zapis, Kartiranje i modelovanje lesa.

Poslednjeg dana konferencije (ponedeljak, 29.8.) biće organizovana stručna ekskurzija tokom kojem će biti posećeni najvažniji lesni profili u našoj zemlji.

Na konferenciji učestvuju najeminentniji naučnici iz ove oblasti iz inostranstva i naše zemlje, te će svoja istraživanja predsaviti : Qingzhen Hao sa Instituta Akademije nauka Kine, Thomas Stevens iz Švedske, Ulrich Hambach i Björn Buggle iz Nemačke, Ian Smalley iz Velike Britanije, …

Dr Mlađen Jovanović i prof. dr Slobodan Marković u akciji Dr Mlađen Jovanović i prof. dr Slobodan Marković u akciji