Dani matematike u Novom Sadu

   Na novosadskom Prirodno-matematičkom fakultetu, u petak i u subotu održava se manifestacija "Dani matematike u Novom Sadu". Organizatori manifestacije su PMF, Društvo matematičara Novog Sada i Srpsko naučno matematičko društvo, a cilj je pre svega promocija matematike kao i druženje i međusobno povezivanje matematicara, od učenika srednjih škola do profesora u školama i na Univerzitetu.

 

   Manifestacija počinje u petak, 9. decembra u 9.30, otvaranjem izložbe postera po nazivom "Matematika kroz vekove" u holu ispred Amfiteatra 1 PMF.

 

   Od 10 do 14 časova održava se  Simpozijum "Savremeni problemi matematike", sa pet zanimljivih preglednih predavanja, koja će dati  sliku o najaktuelnijim problemima matematike kojima se bave naučnici sa Departmana za matematiku i informatiku. Predavanja su koncipirana tako da ih mogu pratiti i ne-eksperti tih oblasti, profesori i saradnici sa Univerziteta, profesori gimnazija i srednjih škola, ali i učenici završnih razreda gimnazija.  

 

   U petak u 18.00 počinje novi ciklus rada Seminara za Istoriju matematike. Ideja je da se sastanci seminara održavanju jednom mesečno, uvek u drugoj srednjoj školi/gimnaziji. Prvi sastanak ce biti u gimnaziji "Isidora Sekulic". Posle predavanja pod nazivom "Matematika i tajna lepote", učenici Srednje mašinske škole će izvesti predstavu "Matematika ili stvarnost".

 

   U subotu, 10. decembra, u 9.00, održava se Konferencija "Kako motivisati učenike za matematiku ?" koja je akreditovana kod ZUOVa kao stručni skup, pa će učesnici dobiti zvaničan sertifikat o učešću. Na konferenciji će biti pet zanimljivih predavanja, koje mogu pratiti i učenici srednjih skola. Konferencija se završava Okruglim stolom pod nazivom "Kuda ide nastava matematike", a prijavljeno je preko 140 učesnika.

 

   Na sajtu DMNS, www.dmns.edu.rs možete naći i dodatne informacije o manifestaciji.