Studentkinja PMF-a pobednica Fame Lab takmičenja

Mariana Jaškov, studentkinja treće godine fizike na novosadskom PMF-u, pobednica je ovogodišnjeg takmičenja "Laboratorija slavnih". Ona će Srbiju predstavljati u finalu međunarodnog takmičenja u Čeltnemu, Engleska.

Mariana je, po oceni žirija, imala najbolju naučnu prezentaciju "Zašto je nebo plavo, a oblaci beli".

Laboratorija slavnih“ je takmičenje namenjeno mladim ljudima (18-35 godina) koji studiraju ili rade u oblasti prirodnih, tehničkih nauka ili matematike i imaju ideju kako da u samo 3 minuta, na zabavan, jednostavan i originalan način, objasne neki naučni koncept pred stručnim žirijem, publikom u studiju i TV kamerama. Ove godine je od deset finalista, petoro bilo sa novosadskog PMF-a: Elvira Đurđić, Mariana Jaškov, Petar Mareš, Dragan Milošević i Kristina Savić.

UKRATKO O PRETHODNIM "FAME LAB" TAKMIČENJIMA

 

Prirodno-matematički fakultet se svakako može pohvaliti sa nekoliko mladih naučnika koji su proteklih godina na ovom takmičenju ostvarili zapažene rezultate - Vanja Marjanski, tada diplomac  sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine je 2008. godine osvojio nagradu publike, Ivana Horvat sa Departmana za fiziku, smer astronomija, je te godine osvojila III mesto, dok je pobednik bila Tijana Prodanović, docent sa Departmana za fiziku, novosadskog PMF-a. Ona je u kategoriji za najboljeg popularizatora nauke osvojila I mesto u nacionalnoj i II u međunarodnoj kategoriji.

Marija Lesjak, sada doktorantkinja na Departmanu za hemiju i biohemiju i trenutno student londonskog Univerziteta,  je godinu dana pre toga imala interesantan i zapažen nastup i plasirala se u finale.

Do finala 2009. godine stigli su i Danica Radmanovac student Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine i Rastislav Stojsavljević student Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, dok je Bojana Kravić, student Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, osvojila treće mesto.

U finalu 2010. godine bila je Marija Nikolić student Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.