POBEDA STUDENTA PMF NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI MLADIH ISTRAŽIVAČA

Po svemu sudeći, dobra tradicija se nastavlja. Nakon prošlogodišnje pobede studenta doktorskih studija hemije Pavla Jovanova, sa velikim zadovoljstvom obaveštavamo kolege, studente i sve zainteresovane i o ovogodišnjem velikom uspehu studenta PMF.


Student master studija hemije (modul analitička hemija) Nebojša Zec, osvojio je prvo mesto na jubilarnoj Međunarodnoj konferenciji mladih istraživača 20th Young Investigator's Seminar on Analytical Chemistry (YISAC) koja je održana od 26. do 29. juna 2013. na Fakultetu za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerziteta u Mariboru u Sloveniji.

Nebojša je osvojio prvo mesto u konkurenciji 40 mladih istraživača iz osam zemalja naše šire regije. Pored šest učesnika iz Srbije, na konferenciji su usmeno izlagali rezultate svojih istraživanja sa master ili doktorskih studija i istraživači sa više Univerziteta iz Austrije, Italije, Poljske, Slovačke, Češke, Hrvatske i zemlje domaćina Slovenije.

 

Naziv nagrađenog rada po oceni svih prisutnih studenata je: Solvent Effect on Thermochromic Behavior of Cobalt(II) Chlorido Complexes koji je Nebojša Zec uradio u Laboratoriji za analitičku hemiju pod rukovodstvom dr Milana Vraneša i dr Slobodana Gadžurića.

 

Nadamo se sličnom uspehu i na narednoj YISAC konferenciji koja će biti održana 2014. godine na Univerzitetu u Pardubicama u Češkoj. Do sada je Konferencija YISAC bila održavana u Gracu, Ljubljani, Veneciji, Pardubicama, Sarajevu, Zagrebu, Novom Sadu i Novoj Gorici. YISAC je namenjen mladim istraživacima i njihovim mentorima i pomaže im da dobiju priliku za usmeno izlaganje i diskusiju svojih rezultata na engleskom jeziku pred međunarodnim auditorijumom, i da se bolje upoznaju, kako sa svojim kolegama iz regije, tako i sa zemljom, gradom i univerzitetom domaćina. Praksa je već pokazala da takva poznanstva vremenom znaju da prerastu u značajne regionalne međunardone saradnje.

Učesnici kongresa: prof.dr. Slobodan Gadžurić, Nebojša Zec, Snežana Papović i Aleksandar Tot Učesnici kongresa: prof.dr. Slobodan Gadžurić, Nebojša Zec, Snežana Papović i Aleksandar Tot