Još jedno priznanje za naučni rad naših profesora

Prof. dr Nataša Krejić, prof. dr Zorana Lužanin, Zoran Ovčin i dr Irena Stojkovska dobitnici su nagrade The Charles Broyden prize for the best OMS publication in 2015 koju dodeljuje časopis Optimization Methods and Software.
Nagrađeni rad pod naslovom "Descent direction method with line search for unconstrained optimization in noisy environment" impresionirao je žiri u sastavu F. Bonnans, M. Fukushima, N. Sahinidis, Ph. Toint (chair) i Y. Yuan jer osim kvalitetnih teorijskih rezultata nudi i izuzetno široku i značajnu primenu.

 

Tehničku verziju rada možete pogledati na personalnoj stranici profesorke Krejić http://people.dmi.uns.ac.rs/~natasa/

Više o ovoj nagradi možete pogledati na zvaničnom linku

http://explore.tandfonline.com/page/est/charles-broyden-prize
 

Nagrada se dodeljuje jednom godišnje, u konkurenciji su svi radovi objavljeni u časopisu Optimization Methods and Software za tu godinu (2015 u ovom slučaju). Časopis je u kategoriji vrhunskih međunarodnih časopisa, tema časopisa su numeriče metode optimizacije, pa su i radovi iz te oblasti.

 

Nagrada je prestižna jer su u žiriju za dodelu svetska imena iz oblasti Matematičke (numeričke) optimizacije. Dosadašnji dobitnici je čine dodatno prestižnom, jer su svi značajni naučni radnici u toj oblasti - iz SAD - nekoliko puta, Italije, Brazila, Belgije, Čilea, Nemačke - sa Humbolt univerziteta itd.

 

Čarls Brojden je preminuo, ali je poznat Brojdenov metod u numeričkoj optimizaciji - kao prvi metod iz čitave klase koja se kasnije razvila i imao je veliki značaj u obasti.

 

Nagradu dodeljuje Taylor i Francis, kao izdavač časopisa, na predlog žirija.