MLADA NAUČNICA SA PMF-a NE PRESTAJE DA OSVAJA NAGRADE

   Prirodno-matematički fakultet je protekle nedelje obeležio 47. godišnjicu. Uz već tradicionalne nagrade, ove godine je ustanovljena i nova – Najbolji mladi naučnik/naučnica PMF-a, koja se dodeljuje za izuzetne rezultate u oblasti nauke i istraživačkog rada, a u svrhu naučnog usavršavanja, odnosno učešća na naučnim konferencijama u zemlji ili inostranstvu.

 

   Nagradu je zasluženo osvojila docent dr Marija Lesjak sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine. I da ovo nije slučajno, dokazuje još jedna stipendija koja je danas dodeljena ovoj mladoj naučnici. Na svečanosti u Muzeju tehnike i nauke u Beogradu, Mariji je dodeljena stipendija iz programa “Pokreni se za nauku” u iznosu od 600.000,00 dinara.

 

   Program „Pokreni se za nauku“ kreiran je kako bi podržao mlade, talentovane, perspektivne naučnike i naučnice u Srbiji, u realizaciji svojih naučnih ideja i ostvarenju nezavisnosti u naučno-istraživačkom radu nauka i nastavak je dosadašnjih programa kompanije Filip Moris, posvećenih osnaživanju mladih na putu ka ostvarenju svojih liderskih potencijala i njihovom motivisanju da svojim radom doprinesu društvenom, ekonomskom i naučnom razvoju Srbije. U okviru programa se dodeljuje osam stipendija sa ciljem realizacije naučnog istraživanja u oblasti medicinskih i prirodnih nauka.

 

 

   Marija je član je istraživačkog tima Laboratorije za ispitivanje prirodnih resursa farmakološki i biološki aktivnih jedinjenja (LAFIB), bavi procenom bioloških aktivnosti sekundarnih biomolekula biljaka, sa akcentom na njihov uticaj na metabolizam gvožđa. Ima dva doktorata – 2011. Je doktorirala na PMF-u, a stekla doktorat iz biohemije, a 2015. na drugi put na prestižnom University College London (UCL) u Londonu, branivši rad iz molekularne biologije. Za studije na UCL-u dobila je prestižnu stipendiju UCL Overseas Research Scholarship kao i svetsku nagradu u oblasti istraživanja prirodnih proizvoda Dr. Willmar Schwabe za najboljeg mladog istraživača za 2011. godinu. Na osnovu svojih istraživanja, do sada je objavila 12 radova kategorije M21 i jedan M22, bila tri puta predavač po pozivu na svetskim kongresima i ima visoku citranost od 144 heterocitata i Hiršov indeks 6 .

 

   Čestitamo!